Relatie Israël-Turkije niet verbeterd na verkiezingen

Thursday, June 11, 2015 |  Yossi Aloni
Volgens de vroegere Israëlische ambassadeur in de VS, Danny Ayalon, zullen de betrekkingen tussen Israël en Turkije in de nabije toekomst niet beter worden.

Ondanks het voor de partij van zittend president Recep Tayyip Erdoğan, de AKP, slechte verkiezingsresultaat van afgelopen zondag, zal de bilaterale verhouding volgens Ayalon niet onmiddellijk te herstellen zijn.

'Reeds in 2009 verslechterden de betrekkingen tussen Israël en Turkije, toen Erdoğan plotseling een vergadering verliet waarin hij met de Israëlische president Shimon Peres de Operatie Gegoten Lood zou bespreken,' verklaarde Ayalon. 'En het werd nog slechter toen Turkije de Gazavloot toestond vanuit Turkije uit te varen.'

Analisten voorspellen dat Erdoğan het risico loopt zijn macht te verliezen nu zijn partij bij de verkiezingen van zondag slechts 40 procent van de stemmen heeft gekregen en de AKP voor het eerst zijn absolute meerderheid kwijt is. De premier van de AKP, Achmet Davutoglu, heeft slechts 45 dagen de tijd om een regeringscoalitie te vormen. De partijen, die tot nu toe in de oppositie zaten, tonen vooralsnog geen belangstelling voor het vormen van een coalitie met de AKP.

'Het is nog te vroeg om te beoordelen of de Turks-Israëlische betrekkingen binnenkort zullen verbeteren,' aldus Ayalon. 'We moeten afwachten wie de coalitie vormt en wie de minister van Buitenlandse Zaken levert. Als dat Erdoğan zou worden, denk ik dat we voorlopig alleen vijandelijkheden van hem kunnen verwachten.'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.