Wat maakt Israëli's zo gelukkig?

donderdag 11 juni 2015 |  Aviel Schneider
Volgens het World Happiness Report, dat afgelopen april werd gepubliceerd, wonen in Zwitserland de gelukkigste mensen. Maar de grote verrassing van het rapport is Israël, dat vóór landen als IJsland, Denemarken, Noorwegen en Canada op de elfde plaats staat.

De opstellers van het rapport hebben in 158 landen diverse factoren met elkaar vergeleken, zoals inkomen, sociale omstandigheden, levensverwachting, gezondheid, levensstandaard, corruptie, het gevoel van vrijheid. Op een schaal van 1 tot 10 kreeg Zwitserland 7,59 punten. Finland staat op de zesde plaats, gevolgd door Nederland, Zweden, Nieuw-Zeeland en Australië.

In Israël zijn de mensen gelukkiger dan in de VS (plaats 15), België (19), Groot-Brittannië (21), Duitsland (26), Frankrijk (29), Spanje (36), Japan (46), Italië (50) of Rusland (64). Israël heeft evenveel punten als Australië, dat op de tiende plaats kwam te staan met 7,28 punten. Israël moest genoegen nemen met een elfde plaats.

Vergelijk je Israël met de overige landen van het Midden-Oosten, dan zijn de Israëli's veruit het meest gelukkig. Daarna de Verenigde Arabische Emiraten (20) en Qatar (28). Saoedi-Arabië staat op plaats 35 en Jordanië op 82. Libanon staat op plaats 103, de Palestijnse gebieden op 108, Irak op 110, Iran op 112, Egypte op 135, Jemen op 136 en Syrië op de drie na laatste plaats. Hekkensluiter is Togo.

Maar wat maakt de mensen in Israël zo gelukkig? Het land is immers omringd door vijanden, heeft geen open grenzen, krijgt veel kritiek en heeft vaak te maken met terreur.

Het gehele artikel verscheen in het juninummer van het Israel today Magazine. Bent u al abonnee...?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.