Heeft Netanyahu IDF bevolen Iran aan te vallen?

Thursday, June 11, 2015 |  Israel Today staf
Een verhit debat tijdens de recente jaarlijkse conferentie van de Jerusalem Post in New York vestigde er de aandacht op, dat premier Benjamin Netanyahu blijkbaar in 2010 de Israëlische defensie opdracht had gegeven om Irans nucleaire faciliteiten aan te vallen, of zich hierop voor te bereiden.

Caroline Glick, columniste van The Jerusalem Post, beschuldigde haar mede-panelleden voormalig Mossadchef Meir Dagan en voormalig IDF stafchef Gabi Ashkenazi ervan, dat zij tijdens hun ambtstermijnen de orders van Netanyahu hadden geweigerd.

'Volgens een bericht uit 2012 van het Israëlische nieuwsprogramma Uvda vernamen we dat in 2010 twee van de heren in dit panel de opdracht kregen de IDF voor te breiden op een op handen zijnde aanval op Irans militaire installaties, en dat zij weigerden', beschuldigde Glick.

De populaire columniste hield vol, dat indien Dagan en Ashkenazi hadden ingestemd met het beleid van Netanyahu, de regio en de wereld vandaag niet zouden worden geconfronteerd met het schrikbeeld van een nucleair Iran.

Dagan antwoordde, dat hij Netanyahu had geweigerd, 'omdat het een illegale order was'. Eerder in het debat had hij gesuggereerd, dat er nooit een definitieve order was gegeven. 'We waren altijd bereid om elke legale order van de premier te gehoorzamen. We hebben nooit een order geweigerd'.

In een daaropvolgend interview met Israëls Channel 10, zei Dagan dat Netanyahu inderdaad hem en Ashkenazi had gezegd om de IDF voor te bereiden om aan te vallen, maar dat hij terugkrabbelde toen hij zich realiseerde dat dit Israël op een hellend vlak naar een regionale oorlog zou brengen.

Onverstandige overeenkomst
Tijdens de Jerusalem Post conferentie sprak ook de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani, die klaagde dat de regering-Obama zich nu haast naar een onverstandige overeenkomst met Teheran, waardoor een nucleair bewapend Iran onvermijdelijk lijkt.
'We hebben het eerste deel van dit decennium onderhandeld met Iran, en ze bedrogen ons drie jaar en ze zijn drie keer betrapt op bedrog,' zei Giuliani. 'Iran heeft geen reden om over vreedzaam gebruik van kernenergie te beschikken, ze hebben veel energie. Je moet wel naïef zijn om te denken dat ze kernenergie willen hebben voor vreedzame doeleinden.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.