Nog erger dan Hamas? ISIS in de Gazastrook

Tuesday, June 09, 2015 |  Elizabeth Blade
Eerder deze maand bestormde de 'politie' van de Hamas in Gaza het huis van Yunis Hunnar, die lid zou zijn van een salafistische groep verbonden met ISIS. Een woordvoerder van Hamas zei later, dat Hunnar in mei aanvallen had uitgevoerd tegen de regerende Hamas. Ook was het niet de eerste keer dat de Hamasregering was uitgedaagd door islamisten die radicaler zijn dan zij.

Een salafistische cel, genaamd 'Soldaten van Allah', ontvoerde in 2006 de Israëlische soldaat Gilad Shalit, in nauwe samenwerking met de militaire vleugel van Hamas.
Een jaar later herhaalden zij dit door de BBC-correspondent Alan Johnston te ontvoeren.
In 2009 werd gemeld dat een groep salafisten was geslaagd in het vestigen van een kalifaat in het zuiden van de Gazastrook, wat leidde tot een bloedige confrontatie met Hamas, die 39 leden van de salafistische groep het leven kostte.

Door de opkomst van ISIS en de oprichting van een kalifaat in delen van Syrië en Irak, is de stem van de salafistische groepen in Gaza prominenter geworden. In januari van dit jaar, na de bloedige aanslagen in Parijs, gingen leden van verschillende salafistische groepen de straten van Gaza door om te protesteren tegen de karikaturen van de profeet Mohammed van Charlie Hebdo. Sommigen van hen ging zelfs zo ver, dat ze bommen plaatsten nabij het Franse culturele centrum. Hoewel er geen gewonden werden gemeld, begreep Hamas de hint en arresteerde honderden verdachte radicalen.

Op het eerste gezicht beweren de meeste van Gaza's 1.8 miljoen inwoners dat ze Hamas steunen. Maar ze worden voortdurend blootgesteld aan de standpunten van salafistische groepen die een radicalere versie van de islam aanhangen en een alternatief voor de corruptie van Hamas bieden.

Een politiek analist en professor aan de Al-Azhar Universiteit in Gaza, die om veiligheidsredenen liever anoniem blijft, vertelde aan Israel Today, dat de aantrekkingskracht van deze groepen toeneemt onder de onderdrukte inwoners van Gaza.

'De zeer hoge werkloosheid en de extreme armoede - de meeste inwoners van Gaza leven van $ 1,5 per dag - hebben onze samenleving geradicaliseerd. De salafistische groepen hebben geleerd om in te spelen op de religieuze gevoelens van de massa's, ze zeggen dat Allah de bevolking straft voor zijn zonden. En de enige manier om de Israëlische bezetting [sic] te beëindigen is door middel van reiniging en Jihad in de naam van Allah,' legde hij ons uit via de telefoon.

Hoewel velen in deze val lopen, gelooft deze deskundige dat de greep van Hamas op Gaza sterk blijft. 'De positie van Hamas in de Gazastrook is nog steeds onwankelbaar. We hebben het over ongeveer 35.000 getrainde strijders. Toch zou er slechts één zelfmoordterrorist nodig zijn om Gaza in een bloedbad te veranderen,' waarschuwde hij.

Een aantal salafistische groepen, misschien op hun hoede om Hamas direct te confronteren, hebben het gewaagd om raketten op Israël af te schieten, in de hoop dat de IDF hierop hard genoeg zou reageren om Hamas te verjagen.
Hamas – dat nog steeds zijn wonden likt na de kostbare Gaza-oorlog van vorig jaar – zwoer de daders te straffen, in plaats van de laatste aanvallen op Israël te prijzen.

Het klinkt ongetwijfeld verrassend, dat de toenemende dreiging van de kant van ISIS en de ermee verbonden groepen Hamas en Israël dichter bij elkaar zou brengen.
'Indirecte samenwerking is zeker mogelijk,' zei onze bron in Gaza. 'Hoewel Hamas en Israël zichzelf kunnen verdedigen, begrijpen ze ook de dreiging van groepen zoals ISIS, Jabhat al Nusra en Al Qaida. Voor dit moment beschouwt Israël Hamas als vijand, maar als ISIS besluit om aan te vallen, zou Israël zijn standpunt willen wijzigen, door te kiezen voor samenwerking met de machthebbers van Gaza.'

In het komende nummer van Israel Today Magazine meer over de groeiende samenwerking tussen de politieke vleugel van Hamas en Israël.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.