'Bij oorlog wil Israël 1 miljoen Libanezen evacueren'

Monday, June 08, 2015 |  Israel Today staf
Israël heeft vorige week de landelijke voorbereidingen op een oorlog op meerdere fronten afgesloten. Op het eerste gezicht leek het zich te richten op de bescherming van de plaatselijke bevolking tegen de toenemende mogelijkheden van Israëls vijanden.

Maar hoge militaire functionarissen zeiden dat ook offensieve oefeningen worden gehouden om de complexe situatie door te nemen, waarin Israëls gevaarlijkste vijanden op grote schaal gebruik maken van menselijke schilden.

Dit geldt met name in Gaza en Zuid-Libanon, waar Hamas respectievelijk Hezbollah tunnels en bunkers onder bevolkingscentra graven, en zelfs raketten opslaan in woonhuizen.

Recente rapporten suggereerden, dat vergeldingsacties van Israël in geval van een toekomstige oorlog met Hezbollah duizenden burgerslachtoffers zou kosten. Maar militaire functionarissen, waarmee The Jerusalem Post sprak, zeiden dat Israël al het mogelijke zou doen om een ​​dergelijk scenario te voorkomen, met inbegrip van massa-evacuatie van de burgerbevolking van Zuid-Libanon.

'Als we geen keus hebben moeten we één of anderhalf miljoen inwoners in Libanon evacueren, en ermee handelen', zei een functionaris tegen de krant. Hierdoor zou de IDF de vrijheid hebben om duizenden doelen van Hezbollah te treffen en de militaire capaciteiten van deze Libanese militie te verlammen.

Velen in Israël verwachten niet dat Hezbollah op korte termijn problemen zal beginnen, omdat het verstrikt is in de aanhoudende Syrische burgeroorlog. Maar functionarissen van de IDF wijzen erop, dat Hezbollah in Syrië enkele zware klappen heeft gekregen, en zo ongeveer in paniektoestand is.
Als dat waar is, zouden de leiders van Hezbollah, die zich weinig zorgen maken over de bijkomende schade die hun acties in Libanon zouden veroorzaken, heel goed een oorlog met Israël kunnen uitlokken om hiermee hun eigen imago in de islamitische wereld te versterken

In het juninummer van het Israel Today Magazine staat een gesprek met een Israëlische deskundige over de onvermijdelijkheid van een nieuwe oorlog met Hezbollah, en hoe een dergelijk conflict er voor beide partijen zou uitzien.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.