'Laat het verleden, het verleden blijven'

Monday, June 08, 2015 |  Ludwig Schneider
Dat schreef Homerus rond 650 v.Chr. in zijn helden-epos de Ilias, dat over de laatste dagen van Troje gaat. Hij schreef ook over de vernietiging van cultuurerfgoed, zoals wij dat nu meemaken met de acties van IS.

In 1972 bezocht ik het geboorteland van Abraham: Ur der Chaldeeën en de ruïnes van Babel, Ninevé en nog meer Bijbelse plaatsen in Irak en Iran. Ik vergaapte me aan de monumenten die duizenden jaren hadden overleefd; ik bewonderde de bibliotheken met hun duizenden kleitabletten, tot de rand toe beschreven met spijkerschrift.

De astronomen die in Jeruzalem de geboorte van de koning der Joden kwamen verkondigen, kwamen uit Babylon. De Assyriërs maakten toen al gebruik van het getal π (pi, 3,14) voor de berekening van de omtrek van een cirkel. De culturele wieg van de mensheid stond in het Egypte van de farao's en tussen de Eufraat en de Tigris.

Veel van de stenen, die getuigen van hoog ontwikkelde culturen, bestaan nu niet meer. Ze zijn in de afgelopen maanden door 'strijders van de apocalypse', zoals de strijders van IS (Islamitische Staat) met hun zwarte vlaggen zichzelf noemen, met sloophamers en dynamiet vernietigd.

Het viel me overigens wel op, dat de vernietiging van de stenen cultuurmonumenten de 'beschaafde' mensen in het Westen meer schokte, dan de onthoofding van honderden christenen door diezelfde IS. Het kreeg zelfs meer media-aandacht.

Wat wil IS met deze moorden en cultuurvernietigingen bereiken? Het antwoord op die vraag werd gegeven door de zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi: 'De door Mohammed gestichte islamitische religie moet de enige religie ter wereld zijn, en de islam moet de oudste cultuur van de wereld zijn'.

Lees het hele artikel in het juninummer van het Israel Today Magazine.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.