Weer raketbeschieting uit Gaza; Iron Dome verplaatst

zondag 7 juni 2015 |  Aviel Schneider; Ynet
Zaterdagavond om 21.30 uur, terwijl de meesten voor de tv naar de voetbalwedstrijd Barcelona tegen Juventus Turijn in Berlijn keken, werd weer een raket uit de Gazastrook afgeschoten op Israël, die in open terrein nabij Ashkelon neerkwam.

Het was al de achtste na een wapenstilstand van tien maanden. Alweer jankten de sirenes in het zuiden en de mensen renden naar hun schuilplaatsen. Om middernacht reageerde de Israëlische luchtmacht op de raketbeschieting vanuit de noordelijke wijk van de Gazastrook, waarbij een trainingsfaciliteit van Hamas werd bestookt. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

In het eerste jaar na de Operatie Gegoten Lood, in het jaar 2009, werden volgens de Israëlische legerwoordvoerder 140 raketten afgeschoten uit de Gazastrook, ondanks de wapenstilstand. In het eerste jaar na de Operatie Wolkkolom, in het jaar 2012, werden 63 raketten afgeschoten naar Israël.

Volgens Israëlische en Palestijnse media schieten radicale salafisten in de Gazastrook raketten af op Israël, om daarmee Hamas, dat Gaza bestuurt, mee te slepen in een nieuwe oorlog met Israël.
In Gaza worden de salafisten vervolgd door Hamas, omdat ze niet dezelfde ideologie als Hamas volgen, maar meer samenwerken met de salafisten in Egypte en de jihadisten van de Islamitische Staat. Met de raketten nemen de salafisten wraak op Hamas. Dat werkt, omdat de regering van Israël vooral Hamas verantwoordelijk stelt voor beschietingen. Uit Palestijnse bronnen blijkt hoezeer Hamas de salafisten haat.

In de Israëlische media wordt nu gediscussieerd, in hoeverre een splintergroep als de salafisten Israël en Hamas weer in een oorlog kan trekken. Ook wanneer Israël gecontroleerd optreedt tegen de raketaanvallen in de Gazastrook, weet men uit ervaring, dat een intern conflict tussen islamitische terreurorganisaties Israël tot een oorlog kan dwingen.

Ondertussen vreest 82 procent van de Israëlische bevolking voor een nieuwe oorlog met de Hamas-terroristen in de Gazastrook. Dit bleek uit een recente opiniepeiling van de IDC-Universiteit in Herzliya, die zondag werd gepubliceerd.
Ook zijn batterijen van het raketschild Iron Dome na de vorige beschieting uit voorzorg al naar het zuiden verplaatst en beschermen nu Ashdod en Netivot.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.