Militairen reageren op kritiek van 'Breaking the Silence'

zaterdag 6 juni 2015 |  Aviel Schneider
Honderden Israëlische reserveofficieren en -soldaten hebben voor het eerst hun zwijgen over de links-liberale beweging Breaking the Silence (Het zwijgen verbreken) verbroken, die Israël in het buitenland niets dan een slechte pers bezorgt.

'Mijn kameraden en ik hebben als reserveofficieren bij de infanterie gediend, en daarom hebben we besloten onze mond open te doen. Het plan van de 60 soldaten, die aan de jongste oorlog in de Gazastrook deelnamen en nu hun politieke agenda tegen Israël verspreiden, is fout. Hun getuigenissen zijn anoniem en worden als een soort openbare discussie gepresenteerd. Dat gaat ten koste van duizenden militairen die aan hun zijde hebben gestreden.

Deze laatsten willen nu hun kant van het verhaal over de oorlogsdagen voor het voetlicht brengen. Wat op Facebook begon met de campagne Mijn waarheid tegen de huidige fototentoonstelling in Zürich van de omstreden beweging Breaking the Silence, baart nu veel opzien in het land. In Jeruzalem werd de houding van de Zwitserse regering overigens sterk bekritiseerd.

Het Israëlische protest van de militairen op Facebook tegen de Israëlische beweging Breaking the Silence, die Israël wereldwijd in een kwaad daglicht stelt, is intussen flink aan de gang. Met hun uitspraken, die niet anoniem zijn, vertellen de militairen over hun oorlogsdagen in de Gazastrook. Eén vertelde hoe hij en twee andere militairen een gewond Palestijns meisje eerste hulp verleenden.

Israëlische reservisten verdedigen Israël in het buitenland en voor de camera’s van buitenlandse nieuwszenders in Israël. Steeds meer jonge Israëli's zetten zich in voor Israël op de campussen van wereldberoemde universiteiten, waar Israël altijd als slecht wordt beschouwd. 'Ruim een maand geleden ben ik uit de VS teruggekomen. Daar heb ik gezien hoe Breaking the Silence op de universiteiten bezig is,' vertelde Matan Katzmann, die nu zijn waarheid verkondigt. 'Hoe kan Breaking the Silence beweren dat zij alleen maar een open debat in Israël willen voeren? Waarom werden twee weken geleden de bewijzen van Breaking the Silence gepubliceerd in de Britse Guardian, de Franse Le Monde of de Duitse Spiegel? Of in de Londense Times, bij CNN, Newsweek of in het Amerikaanse dagblad Washington Post? Wat hebben medewerkers van Breaking the Silence op universiteiten te zoeken? Waarom moest met Zwitsers regeringsgeld een fototentoonstelling in Zürich worden geopend? Wordt daarmee echt een openbaar debat in Israël gevoerd, zoals de Israëlische beweging over zichzelf beweert?

Katzmann maakte duidelijk dat uiteindelijk zijn woord tegenover het woord van Breaking the Silence staat. Het is hem helaas ook duidelijk dat de mensen in het buitenland datgene zoeken wat ze willen horen en geloven. Om die reden richt hij zijn kritiek tegen zijn broers en zussen, die met Breaking the Silence Israëls imago nog meer vernielen.

Zie Facebook, wanneer je Hebreeuws kunt lezen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.