Het ware gezicht van Israël

vrijdag 5 juni 2015 |  Ryan Jones
Er is geen gebrek aan negatieve berichten over Israël. Dit kleine land wordt verantwoordelijk gehouden voor de instabiliteit in het Midden-Oosten en voor de economische wereldcrisis.

Een onlangs uitgezonden Turkse documentaire begon met: 'Wie trekt er aan de touwtjes, van wie zijn de duizenden jaren oude wortels, wie overheerst, verbrandt, vernietigt de wereld, hongert die uit, wakkert oorlogen aan en organiseert revoluties en acties? Daarvoor moeten we in Jeruzalem zijn, de woonplaats van de zonen van Israël'.

Wie bedenkt zulke onzin? Het tegendeel is waar. Israël is juist overal waar zich in de wereld een ramp voordoet aanwezig om de helpende hand toe te steken. Zelfs in landen die Israël vijandig gezind zijn. In verhouding met de hulp uit andere landen is de hulp uit Israël buitenproportioneel. Een voorbeeld. De Europese Unie zegde aanvankelijk zo'n drie miljoen euro toe aan het zwaar getroffen Nepal, en dat terwijl daar duizend Europeanen werden vermist. Maar Israël leverde het door aardbevingen geteisterde Nepal belangeloos hulp.

En dat is niet de eerste keer. Israël voerde al eerder hulpmissies uit in onder andere Kenia, Turkije, Haïti, Japan en op de Filipijnen.
In reactie op de Israëlische hulp na een van de vele tyfonen, zei de Filipijnse ambassadeur: 'Ik kan het gevoel nauwelijks beschrijven, dat ik heb, nu Israël zich om onze hulpeloze bevolking bekommert'.

Lees het hele artikel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.