Na de Arabische boycot volgt de westerse

Friday, June 05, 2015 |  Aviel Schneider
De internationale boycot tegen Israël neemt toe. Een paar dagen geleden heeft de Britse studentenvereniging zich aangesloten bij de BDS (boycot, desinvestering en sancties) beweging, en gisteren zei de directeur van het telecombedrijf Orange, Stephane Richard, dat zijn bedrijf al morgen Israël zou verlaten, als ze dat konden.

'Maar het zou Orange een te hoge boete kosten,' zei Richard in zijn verklaring in de Egyptische hoofdstad Kaïro. In de afgelopen dagen is in Egypte een campagne tegen Orange International begonnen, want Orange is actief in vele delen van Israël, ook in de zogenaamde bezette gebieden.

Daarnaast werd in Egypte over Orange gezegd, dat het bedrijf Israëlische militaire eenheden zou steunen. 'Ik weet dat dit in Egypte een zeer gevoelige kwestie is,' vertelde Richard aan zijn Egyptische gastheren. 'Maar we willen echte partners worden met alle Arabische landen.'

In Israël is Orange een van de drie grootste telecombedrijven. Orange heeft een aandeel van 29 procent van de telefoonmarkt in Israël, dat zijn bijna drie miljoen deelnemers. In Israël zijn we verontwaardigd over Richards verklaring. De Arabische markt is een veel grotere markt voor telecommunicatie-bedrijven als Orange.

In de sociale netwerken in Israël lopen al campagnes, die oproepen om Orange af te zeggen. De Israëlische partnerfirma van Orange verklaarde duidelijk in de media, dat ze niets meer te maken hebben met Orange en zelfstandig werken.
De in Egypte geboren Israëlisch-Amerikaanse miljardair Chaim Saban, die (onder andere) mede-eigenaar is van Orange Israël, verklaarde: 'Ik ben er trots op aan de leiding van het partnerbedrijf Orange in Israël te staan. We pachten alleen de naam Orange in Israël en niet meer. Bedreigingen zullen ons niet intimideren. Ik zal doorgaan met Orange in Israël te houden en Israël hardnekkig te verdedigen in de wereld.'

Israël is in toenemende mate bezorgd over de groeiende boycotgolf van BDS. BDS werd tien jaar geleden opgericht na de oproep van meer dan 150 Palestijnse niet-gouvernementele organisaties.

'Er wordt een groot opgezette delegitimatiecampagne gevoerd tegen de Staat Israël en tegen zijn bestaan als Staat van het Joodse volk', zei de nieuwe Israëlische minister van Justitie tijdens een speciale zitting in het Israëlische parlement. De campagne wil Israël als bron van alle kwaad in de wereld presenteren, voegde Shaked er aan toe. 'Net zoals het antisemitisme in het verleden de Joden heeft voorgesteld.'

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerde de toenemende boycot. 'Ze veroordelen Israël, maar niet het wrede Islamitische Kalifaat ISIS, en daarmee veroordelen ze zichzelf'. Het lijkt alsof het Westen nu wil bereiken wat de Arabische boycot niet is gelukt. Dit eindigde met de Oslo-onderhandelingen in de jaren '90

KOOP DAAROM ISRAËLISCHE PRODUCTEN

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.