Oefening in het hele land voor oorlog aan drie fronten

Wednesday, June 03, 2015 |  NAI
In Israël vindt momenteel de jaarlijkse oefening plaats van het Home Front Command, de civiele verdediging. In de meerdaagse nationale oefening genaamd Keerpunt worden maatregelen en strategieën voor twee scenario’s doorgespeeld.

Ten eerste wordt een veelfrontenoorlog gesimuleerd voor het geval dat Israël tegelijkertijd vanuit Zuid-Libanon, Syrië en de Gazastrook wordt beschoten.
In het tweede scenario gaat het om de situatie waarin belangrijke voorzieningen, zoals energiecentrales, havens of luchthavens beschadigd worden. Daarbij simuleert men zowel raketaanvallen vanuit verschillende fronten, alsook cyberaanvallen op elektrische centrales, op de infrastructuur en op communicatiesystemen.

Aan de oefening nemen niet alleen luchtmacht en marine deel, maar ook reddingsdiensten, Magen David Adom, brandweerkorpsen, gewone politie en grenspolitie, en ook het lokale bestuur en overheidsdiensten.

Het grootste deel van de burgerbevolking zal van de gesimuleerde scenario’s niet veel merken. Alleen dinsdag huilden tweemaal de sirenes die ook bij luchtaanvallen te horen zijn. Reeds ’s ochtends om 11.05 uur klonk de eerste sirene. De mensen werden opgeroepen om naar bunkers en veilige ruimtes te gaan. De bedoeling is dat de burgerbevolking zich in noodgeval zo snel mogelijk kan oriënteren en zich weet te redden zonder in paniek te raken. De tweede sirene is voor 19.05 uur aangekondigd.
Deskundigen van de krijgsmacht gaan ervan uit, dat Hamas en Hezbollah in de toekomst in staat zullen zijn om meer dan 1000 raketten per dag op Israël af te vuren.

Met bewoners langs de grenzen met gebieden van waaruit mogelijk aanvallen verwacht kunnen worden, worden grote evacuatie- en verhuisoefeningen verricht. In Jeruzalem, Kfar Saba en Kiryat Gat worden onder meer terreuraanvallen met een groot aantal slachtoffers, gewonden en doden gesimuleerd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.