Integratie Ethiopische Joden moeizamer dan verwacht

Wednesday, June 03, 2015 |  NAI
De geschiedenis van de Ethiopische gemeenschap in Israël kun je beschrijven als de vreugdevolste, maar ook als de verdrietigste onder de talrijke gemeenschappen die Israël herbergt.

Eeuwenlang droomden de Ethiopische Joden van de terugkeer naar hun Bijbelse vaderland, zoals ook vandaag Israëli's met Ethiopische wortels nog vaak vertellen. Twee weken geleden was het 24 jaar geleden dat de grootste operatie om de Ethiopische Joden naar Israël te brengen plaatsvond. Op 24 mei 1991 brachten 34 vliegtuigen binnen 36 uur meer dan 14.000 Joden naar Israël. De grootste luchtexpeditie in de geschiedenis van Israël kreeg de naam Operatie Salomo.

Maar ondanks alle goede bedoelingen is de integratie van de Ethiopische gemeenschap in de maatschappij de laatste tientallen jaren moeilijk gebleken, veel moeilijker dan verwacht.

De Ethiopische gemeenschap kampt op veel gebieden met problemen:
– Een bovengemiddeld aantal van hen leeft onder de armoedegrens.
– Ethiopische leerlingen hebben het laagste percentage, dat de school met een afsluitend examen afrondt.
– Studenten met Ethiopische wortels zijn nog altijd sterk ondervertegenwoordigd.
– Leden van de Ethiopische gemeenschap hebben (naar eigen opgave) vaker te maken met politiegeweld.

De Israëlische regering en maatschappij is niet voor alles verantwoordelijk te stellen, daarvoor spelen te veel factoren een rol bij het behouden of veranderen van de situatie. Lange tijd heeft de gemeenschap zijn lot in stilte geaccepteerd, totdat deze een maand geleden, begin mei, zijn stem liet horen. Vooral in de twee grote steden, Tel Aviv en Jeruzalem, kwamen een maand geleden steeds weer demonstranten bijeen om de straat op te gaan tegen racisme en discriminatie.


Wat beweegt de Ethiopische Israëli's om hun stem te verheffen?
De directe aanleiding was een video die laat zien hoe de jonge Ethiopiër Damas Pakada in elkaar wordt geslagen door een politieagent en een vrijwilliger bij de politie. In de video staat Pakada in IDF uniform te wachten in een straat, voordat de politieman op hem afgaat.

De politieman zelf heeft nu een standpunt ingenomen in een interview met de krant Ynet: 'Ik heb geen spijt van mijn actie en het was op geen enkele manier racistisch gemotiveerd'. Er was een gevaarlijk voorwerp gevonden op de straat en Pakada had geweigerd om gehoor te geven aan de opdrachten van de politie. Of er racisme achter de aanval zat of niet, is nu ter beoordeling van de rechter. Eind mei heeft Pakada aanklachten tegen de politieagent en zijn assistent ingediend.

Pakada zelf verklaarde tijdens een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, hoeveel hij van het land houdt. 'Ik dien het land graag en wil het iets teruggeven,' zei Pakada, die momenteel in de IDF dient. Tijdens het grootste protest op 3 mei in Tel Aviv erkende president Reuven Rivlin fouten: 'We hebben een fout gemaakt en niet nauwkeurig genoeg gekeken en geluisterd,' verklaarde hij. Hij noemde de protesten 'een open en bloedende wond in het hart van de Israëlische samenleving.'
Rivlin kondigde aan dat de regering zo snel mogelijk zal handelen. Premier Benjamin Netanyahu richtte een paar dagen later een commissie op, die zorg zal dragen voor de integratie van de Ethiopische gemeenschap. Misschien hebben de protesten zo iets opgelost en slaagt de commissie erin om de moeilijke situatie van de Ethiopische Israëliërs te verbeteren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.