Obama dringt in interview aan op vredesbesprekingen

Wednesday, June 03, 2015 |  Aviel Schneider
'We zullen het niet gemakkelijk hebben om Israël te verdedigen bij de VN', zei de Amerikaanse president Barack Obama in een interview met Ilana Dayan op de tweede Israëlische televisiezender. 'Tot op heden hebben we elk voornemen ten aanzien van Israël aan banden gelegd, maar dit zal voor ons onmogelijk worden zonder vredesbesprekingen met de Palestijnen.'

In het TV-gesprek, dat dinsdagavond werd uitgezonden, maakte Obama duidelijk dat Israël zijn geloofwaardigheid verliest met betrekking tot het conflict met de Palestijnen.
Toen hem gevraagd werd, welk standpunt van de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu hij serieuzer neemt – dat van vóór de verkiezingen, toen hij zich tegen een Palestijnse Staat uitsprak, of dat van na de verkiezingen, toen hij zich voor een Palestijnse Staat uitsprak – wees Obama op het tweede. 'Na de verkiezingen was Netanyahu voor een mogelijke Palestijnse Staat, maar het probleem is, dat daarvoor te veel voorwaarden van Israël worden geëist, wat een Palestijnse Staat onmogelijk maakt'.

Zoals het er momenteel uitziet, zal er in de nabije toekomst ook geen doorbraak komen. Israël en de Palestijnen zijn het principieel op veel gebieden oneens. Niet eens over de bouw in de betwiste gebieden, niet over de grenzen, niet over Jeruzalem, en niet eens over de tijdzone waarin zij zich bevinden.

Bovendien storten rondom Israël Arabische regeringen in. Het Midden-Oosten bevindt zich in een chaos, die invloed heeft op het Israëlisch-Palestijnse conflict. Terwijl vroeger ooit een Palestijns zelfbestuur of een Palestijnse Staat enige zin had of aan de politieke horizon te zien was, is dat nu niet meer het geval. De meeste Israëli's en Palestijnen hebben in dit verband de hoop op een vreedzame oplossing in onze generatie verloren. Vanaf een afstand, vanuit de VS of Europa, ziet het Israëlisch-Palestijnse conflict er vaak eenvoudiger uit, maar dat is een politiek 'Fata Morgana'.

In het TV-interview richtte Barack Obama zich eenmaal tot het volk Israël, maar ook tot zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Vanuit de Amerikaanse visie moet over een tweestatenoplossing worden onderhandeld, anders wordt alles nog erger.
Tot nu toe heeft de Israëlische premier Netanyahu nog niet gereageerd op het interview met Obama. In de Israëlische media wordt daarop gewacht. 'Het is altijd zo, alsof alleen Israël moet handelen en niet de Palestijnen,' zei Benny Begin (Likoed). 'Wij zijn de Palestijnen zo vaak tegemoetgekomen en hebben niets bereikt. Genoeg is genoeg!'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.