NGO's klagen over Palestijnse mensenrechten

dinsdag 2 juni 2015 |  Israel Today staf
In een van zijn recentste rapporten over mensenrechten in de Palestijnse gebieden schrijft de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten dat de situatie nog nooit zo slecht is geweest – maar niet vanwege Israël.

Hoewel de groep belangenbehartigers routinematig Israël hekelt voor veiligheidsmaatregelen, waarvan de gewone Palestijnen veel last hebben, werd voor de verslechtering van de mensenrechten het corrupte en barbaarse bestuur van de Palestijnse Autoriteit en Hamas als reden genoemd.

Het rapport maakte bekend, dat in het afgelopen jaar honderden Palestijnen waren gemarteld door de Palestijnse Autoriteit op de Westbank en door Hamas op de Gazastrook. Op beide plaatsen stierven enkele mensen tijdens gevangenschap, en Hamas heeft vorig jaar tijdens de Gaza-oorlog openlijk ongeveer 16 gevangenen geëxecuteerd, gebaseerd op beschuldigingen dat ze Israël hadden geholpen.

Het hoofd van de commissie, Achmad Harb, wees erop dat dergelijke schendingen van de mensenrechten elke jaar 'in aantal zijn toegenomen'. Toch krijgen dergelijke schendingen zelden aandacht in de internationale media, die proberen om de Palestijnse Autoriteit af te schilderen als een 'gematigde' kracht en een echte vredespartner voor Israël.

Eerder dit jaar heeft het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) zijn eigen rapport 'Hidden Injustices' (Verborgen onrecht) bijgewerkt. Dit documenteert nauwgezet de door de Palestijnse Autoriteit en Hamas gesteunde schending van mensenrechten.

'Helaas is (en blijft) het Palestijnse volk onderworpen aan talloze ernstige schendingen van fundamentele (mensen)rechten, niet in de eerste plaats door de handen van de Israëli's, maar door hun eigen leiders', vermeldt dit rapport. Het wijst erop, dat ondanks deze situatie de Palestijnen een hoeveelheid steun hebben ontvangen die per persoon meer dan vijftien maal zo veel is als wat het Amerikaanse Marshallplan voor de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog toekende.

Onder leiding van mr. Calev Myers, een Israëlische mensenrechtenadvocaat, die veel heeft gedaan om de lokale Messiaans-Joodse gemeenschap te verdedigen, heeft JIJ dit en andere rapporten voorgelegd aan parlementen in de hele wereld. Ook heeft JIJ het initiatief genomen voor de 'Palestijnse Mensenrechten Week' op tal van universitaire campussen, dit alles in een poging om de wereld wakker te schudden voor de ware schenders van de Palestijnse mensenrechten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.