Israël: Obama wil tot elke prijs een akkoord met Iran

Tuesday, June 02, 2015 |  Israel Today staf
Belangrijke Israëlische diplomatieke bronnen beschuldigden deze week de Amerikaanse president Barack Obama, dat hij bereid is om een ​​nucleaire overeenkomst met Iran ondertekenen, zelfs als die de Joodse Staat in gevaar brengt, ondanks Obama's eigen verklaringen van het tegendeel.

'De Amerikaanse president Barack Obama is vastbesloten om een ​​slechte overeenkomst met Iran te bereiken,' vertelden de bronnen aan het dagblad Yisrael Hayom, dat nauwe banden heeft met premier Benjamin Netanyahu en door velen wordt gezien als een spreekbuis van zijn regering.

De bronnen wezen erop, dat 'het erop lijkt, dat de overeenkomst met Iran wordt ondertekend [op de deadline, 30 juni], omdat de Amerikaanse president belang heeft bij de overeenkomst', ongeacht de negatieve invloed die deze op lange termijn op de regio kan hebben.

Het Witte Huis heeft herhaaldelijk verklaard dat 'geen akkoord beter zou zijn dan een slecht akkoord', daarmee suggererend dat het geen overeenkomst zou aangaan die ​​Iran zou toestaan uiteindelijk kernwapens te verwerven.
Maar in een weekendinterview met het Israëlische Channel 2 News liet Obama doorschemeren dat zijn 'rode lijnen' wat flexibeler zijn geworden, en dat op een of andere manier een overeenkomst moet worden ondertekend.

Obama probeerde het Israëlische publiek te verzekeren, dat hij hun bezorgdheid en angst begrijpt, maar wees erop, dat 'een militaire oplossing het niet zal oplossen. Zelfs als de Verenigde Staten zullen deelnemen, zou het een Iraans nucleaire programma tijdelijk vertragen, maar het zal er geen eind aan maken.'

De Amerikaanse leider sprak zijn vertrouwen uit, dat hij 'zou kunnen aantonen, niet gebaseerd op enige hoop, maar op feiten, bewijs en analyse, dat de beste manier om te voorkomen dat Iran een kernwapen verkrijgt een verifieerbare harde overeenkomst is'.

Maar omdat Iran voortdurend werkelijk elke voorwaarde afschiet die een 'harde verifieerbare overeenkomst' zou vormen (zoals zijn weigering om inspecties ter plaatse toe te staan), blijft Israël begrijpelijkerwijs sceptisch.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.