Het staartje van Paus Franciscus' 'vredesengel'

Monday, June 01, 2015 |  Tsvi Sadan
Paus Franciscus probeert de kritiek op zijn uitspraak, dat Abbas een 'vredesengel' is, te verzachten met een uitspraak waarin hij zich achter de Joodse Staat lijkt te stellen. Maar wat zei de paus nu werkelijk?

Onlangs brak een schandaal uit, nadat volgens de media (o.a. de BBC-verslaggever David Willey Paus Franciscus op 16 mei tegen de Palestijnse leider Machmoud Abbas zou hebben gezegd 'u bent een vredesengel'.

Daarop was het Vaticaan gedwongen een verduidelijking uit te geven, die uiteindelijk maar weinig deed om de boosheid op de paus te verminderen, die blijkbaar een volledig onverdiend en extravagant compliment uitdeelde aan de leider van de PLO.

'Paus Franciscus wilde Israël niet beledigen door de Palestijnse president Machmoud Abbas “een vredesengel” te noemen, maar hij wilde de harmonie tussen de twee partijen aanmoedigen', zei de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi, die verder uitlegde, dat het woord 'engel' in deze context 'boodschapper' betekent.

Dit bloedeloze antwoord, dat in wezen het bericht van Willey bevestigt, én de handtekening van het Vaticaan onder een formeel verdrag dat een Palestijnse Staat erkent, droegen weinig bij aan het 'stimuleren van harmonie'.

Twee dagen nadat die ongelukkige zin werd uitgesproken, schreef Dror Eydar, een scherpzinnig en openhartig columnist, een open brief aan de paus in de Engelse editie van het dagblad Yisrael Hayom, waarin hij stelde: 'Uwe Heiligheid, het oprichten van een Palestijnse Staat op de heuvels van Samaria in het hart van het historische Land Israël is de laatste poging om het hele Joodse volk aan het kruis te nagelen.'

Het gebaar van de Heilige Stoel, Abbas te tooien met een christelijke medaille, droeg er – althans volgens Eydar – weinig aan bij om de bezorgdheid over de bedoelingen van het Vaticaan te verlichten.

De opwinding over de verschijning van een nieuwe vredesengel, zo geheel anders dan alle die we eerder hebben gezien, kreeg een nieuwe wending na deze tweet door de Portugees-Israëlitische journalist Henruque Cymerman, die onthulde dat de paus hem een ​​e-mail had gezonden, waarin hij benadrukte dat 'wie het Joodse volk en de Staat Israël niet erkent, vervalt in antisemitisme.'

Verlangend naar een soort van sympathie van de Heilige Stoel, reageerde Avi Lewis op deze tweet met een column in The Times of Israel, die hij de titel gaf: 'Niet erkennen van Israël als Joods is antisemitisch, zegt de paus.'
Een andere website gaf ditzelfde sentiment weer: 'Historische verklaring van paus Franciscus: Anti-zionisme = Antisemitisme'

Helaas is dit echter niet wat de paus schreef. In feite herhaalt deze tweet alleen het bekende feit, dat het Vaticaan sinds 1948 weigert Israël als de Joodse Staat te erkennen. Wanneer je de tweet langzaam leest, blijkt al snel dat het Vaticaan bereid is om Israël als een Staat te erkennen, maar niet als een Joodse Staat. Goed voor het Vaticaan.

Dit verschilt niet van de opvatting van Abbas, die bereid is te erkennen dat Israël bestaat als een Staat, zolang die niet een 'Joodse Staat' wordt genoemd.

Op hetzelfde moment is het moeilijk te begrijpen hoe het 'niet erkennen van de Staat Israël' neerkomt op ​​antisemitisme. De enige manier waarop ik deze wazige verklaring kan begrijpen, is dat het dreigt Israël te vernietigen inclusief de vernietiging van de Joden erin. Als dit het geval is, heeft de paus niets van waarde gezegd en blijft zijn e-mail even ontwijkend als zijn verklaring dat 'engel' in werkelijkheid 'boodschapper' betekent.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.