New Yorkse Israël-parade en festival goed bezocht

Monday, June 01, 2015 |  NAI

Omstreeks 30.000 deelnemers telde de New Yorkse 'Groet aan Israël'-parade. Reeds voor de 51e maal vond dit evenement plaats, om solidariteit met het Heilige Land tot uitdrukking te brengen.

Amerikaanse en Israëlische politici liepen samen met de overige deelnemers over de Fifth Avenue in het stadsdeel Manhattan. Ook de burgemeester van New York, Bill De Blasio, betuigde zijn respect voor Israël. Onder de Israëlische politici bevonden zich onder anderen Danny Danon (Likoed), Yoav Ben Tzur (Shas), en Revital Swid en Ksenia Svetlova (Zionistische Unie).

Volgens de Israëlische organisatie Nefesh B’Nefesh waren er bij de parade ook bijna honderd personen die hun aliyah gepland hebben en spoedig in Israël zullen immigreren.

Onafhankelijk van de parade was er, onder het beschermheerschap van de Israëlisch-Amerikaanse Raad, de Joodse gemeenteraad voor relaties en het Israëlische consulaat-generaal, een festival dat in het teken stond van de Israëlische cultuur en keuken.

'Deze dag is een feestmarathon. Wij willen graag dat deze mensen bij de parade dansen en naar het festival komen,' verklaarde Jehudit Feinstein Mentesh, de plaatselijke voorzitster van de Israëlisch-Amerikaanse Raad in New York. 'Als Israëli's die in New York wonen, weten we maar al te goed hoe veelzijdig de Israëlische cultuur in werkelijkheid is. Een magische middag lang brengen we deze rijkdom naar New York, en we schilderen voor vandaag de Big Apple blauw-wit.'

Zo kon men in New York imitaties van de Klaagmuur, van een Israëlische shoek (markt) en van het strand van Tel Aviv vinden. In paviljoens presenteerden Israëlische high-tech-bedrijven en muzieksterren zich. In meer dan 30 koosjere rijdende voedselkramen werd van alles aangeboden, van schnitzel tot shoarma en natuurlijk choemoes en pita-falafel.

Premier Benjamin Netanyahu zond zijn boodschap schriftelijk naar de parade: 'Midden in deze turbulente regio van het Midden-Oosten, waar landen imploderen, militante islamisten amok maken en terroristen onschuldigen om het leven brengen en regelmatig de mensenrechten schenden, staat Israël als een vuurbaken van vrijheid en mensenrechten en als model voor tolerantie en veelzijdigheid, en als het land waarin de rechten van alle burgers worden verdedigd'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.