Iran: 'Netanyahu leidt de ISIS-jihadisten'

Friday, May 29, 2015 |  Aviel Schneider
In Iran werd onlangs een cartoonwedstrijd gehouden, waarbij de cartoonisten spotprenten maakten van de soennitische terroristen van de Islamitische Staat (ISIS). Een van de cartoons viel in het bijzonder op. Hierop zit de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met een bebloed zwaard op een monster genaamd ISIS (in het Perzisch: Daesh; zie afbeelding hieronder).

Aan de hand van deze cartoon maken de sjiieten in Iran duidelijk, dat de Joodse premier Netanyahu hun islamitische aartsvijanden, de soennieten, leidt in de heilige oorlog binnen de islamitische wereld. Er wordt gesuggereerd dat Israël de soennitische terroristen een oorlog tegen de sjiieten in stuurt.

Volgens het Iraanse persbureau IRNA werden de cartoonisten opgeroepen zich alleen te concentreren op de 'misdaden van de jihadisten van de Islamitische Staat'. De voorzitter van de Iraanse cartoonwedstrijd, Muhammad Habibi, vertelde aan IRNA dat de tentoonstelling 280 van de 800 ingediende cartoons heeft uitgekozen. De inzendingen komen onder andere uit landen als Brazilië, Australië en Indonesië. 'Ook beroemde cartoonisten hebben meegedaan, zij hebben hun werk om veiligheidsredenen onder pseudoniemen ingediend', zei Habibi.

Een andere cartoon toont een groen monster, dat als een marionet wordt bestuurd door Israël en de Verenigde Staten. Achter de radicale (soennitische) jihadisten van ISIS staan Israël en Amerika verborgen, die de soennieten misbruiken als wapen tegen de sjiieten. Hoewel de Joodse Staat Israël niets te maken heeft met de strijd binnen de islamitische wereld, wordt Israël toch de geestelijke en geopolitieke chaos tussen sjiieten en soennieten ingetrokken.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.