Libanese generaal over Midden-Oostenpolitiek van VS

vrijdag 29 mei 2015 |  Elisabeth Blade
In januari 2015 maakte Washington bekend, dat de VS de gematigde oppositie in Syrië gaat bewapenen en trainen. In juni 2014 deed Obama al een toezegging aan de rebellen van 500 miljoen dollar voor hun strijd tegen 'het tirannieke regime' van Bashar al Assad.

Hoewel er verschillend wordt aangekeken tegen de Amerikaanse initiatieven, is niemand erdoor verrast. Een gepensioneerde Libanese generaal, die liever anoniem wil blijven, liet ons weten dat Amerika en zijn bondgenoten de Syrische rebellen al sinds maart 2011 trainen, toerusten en financieren.

Het gebeurt wel vaker dat Amerika relaties aanknoopt met tegenstanders van een regime dat zij omver willen werpen. Toch is het niet duidelijk wat het Witte Huis met de ondersteuning van beruchte Syrische rebellen wil bereiken. In een gesprek met Israel Today zei de Libanese ex-generaal: 'Zij zeggen dat ze gematigd zijn, maar je moet je daardoor niet laten misleiden. Het zijn dezelfde milities die buitenlandse journalisten hebben geëxecuteerd, vrouwen hebben verkracht en huizen van minderheden hebben gesloopt. Veel van deze mensen beginnen in zogenaamde gematigde oppositiegroepen, maar na verloop van tijd zweren zij stuk voor stuk trouw aan Jabat al Nusra (de Syrische tak van Al Peda) of aan IS.

Lees het gehele artikel in het meinummer van het Israel Today Magazine.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.