Ariel Sharonpark, ooit vuilstortplaats, thans natuurpark

Tuesday, May 26, 2015 |  NAI; Foto: Flash90-archief

Het Ariel Sharonpark ligt in centraal-Israël. De bezoekers vinden in het groen van het park picknickplaatsen en fiets- en wandelpaden. Wat het oog van de bezoeker niet ziet, is dat het park op de destijds grootste vuilnisstortplaats van Israël is gelegen.

De stortplaats Hiriya was in heel Israël bekend. Niet alleen het zicht op de reusachtige stortplaats en de lucht verlaagden de levenskwaliteit van de aanwonenden. Het afval leidde ook tot grondwater- en milieuvervuiling, en tot het vrijkomen van schadelijke gassen. Op spitstijden werd dagelijks 3000 ton afval naar de stortplaats getransporteerd. De vuilnisberg groeide aan tot een hoogte van 60 meter en 25 miljoen ton afval.

Men kan zich nauwelijks voorstellen dat deze vuilnisbelt in een bloeiend landschap is veranderd. Het Ariel Sharonpark is driemaal zo groot als Central Park in New York. De verandering is te danken aan een innovatief milieuproject, en aan het uithoudingsvermogen en de creativiteit van alle betrokkenen.

Sinds het begin van deze eeuw werden verscheidene miljoenen dollars in de reiniging en vormgeving geïnvesteerd. Het nieuwe ontwerp is afkomstig van de Duitse architect professor Peter Latz. Het voorstel van Latz heeft in 2004 in een internationale aanbesteding gewonnen van 14 concurrenten.

Om het milieu te stabiliseren en de flora en fauna weer te revitaliseren werden de maatregelen geconcentreerd op vier kerndoelen: de berghellingen worden met gerecycled afval gestabiliseerd, het verpeste drainagewater wordt opgevangen en gezuiverd, het regenwater wordt omgeleid en voor bevloeiing gebruikt, en het biogas wordt weggepompt.
Dat laatste ontstond in de loop der jaren door de rotting van het vuilnis en was tussen de vuilnislagen opgesloten geraakt. Er werden 80 boorgaten in de berg geboord om het biogas weg te pompen. Vervolgens werd het naar de nabijgelegen stad Azor getransporteerd, waar het voor bio-energie wordt gebruikt.

Het park werd afgelopen jaar in juli geopend. Daar het op een berg ligt, kan men van daaruit genieten van het uitzicht op Tel Aviv. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden, die uitleggen hoe het park hersteld is, of die kinderen leren wat recycling is. Maar de verbouwing is nog niet klaar. Tot 2020 zal het park nog worden uitgebreid met attracties zoals uitzichtplatforms, winkels en mogelijkheden voor extreme sporten. Ook wordt er binnenkort een amfitheater met 50.000 zitplaatsen geopend.

Naast het park bevinden zich een recyclingcentrum en de grootste vuilnisoverslagplaats van heel Israël. Dagelijks wordt daar het vuilnis van circa 1200 vrachtwagens gescheiden en aansluitend met behulp van moderne techniek gezuiverd.

Hoe goed de nieuwe 'groene long' door de bevolking wordt geaccepteerd, tonen de bezoekersaantallen. Het park telt tot 1000 bezoekers per dag. Met Pesach moesten de poorten zelfs tijdelijk gesloten worden, omdat het er gewoon te vol werd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.