Hezbollahleider Nasrallah vergelijkt IS met Israël

maandag 25 mei 2015 |  NAI

De Hezbollah-militie in Libanon raakt steeds bezorgder over de groeiende invloed van de Islamitische Staat (IS) in Syrië. Volgens Israëlische media heeft de leider van de sjiitische Hezbollah, Hassan Nasrallah, die soennitische terreurgroep een 'net zo machtige vijand als Israël' genoemd.

'De aanvoerders van IS zijn moordenaars,' aldus Nasrallah. 'Zij vernietigen alles wat zij tegenkomen. Zij doden honderden mensen in één klap, zoals nu in Palmyra. Hun terreur heeft in heel de geschiedenis zijns gelijke niet gehad en richt zich tegen de mensheid zelf. Zij vormen een gevaar voor iedereen. Niemand mag voor hen het hoofd in het zand steken. Wij roepen iedereen in Libanon en in de hele regio op om verantwoordelijkheid te nemen, het gevaar tegemoet te treden, en te stoppen met zwijgen, weifelen en neutraliteit.'

De IS is 'net zo slecht als de Israëli's', zei Nasrallah verder. Maar de 'krachten van het goede' zullen de strijd tegen IS winnen, net zoals ze tegen Israël gewonnen hebben. 'De landen in deze regio hebben reeds Israël en de VS verslagen. IS is niet sterker dan deze twee,' aldus Nasrallah.

Verder classificeerde hij de Amerikaanse aanvallen op IS als zinloos en te zwak. Alleen Hezbollah is in staat Libanon te verdedigen. 'Wij strijden zij aan zij met onze Syrische broeders,' verklaarde Nasrallah. 'Samen met hen zullen wij aanwezig zijn op alle plaatsen in Syrië waar dat nodig is om de oorlog te winnen. Maar wij zullen Zuid-Libanon niet evacueren, doch de ogen op onze grootste vijand Israël richten en deze strijd niet opgeven. Maar wij zullen ook tegen IS strijden, dus op twee fronten tegelijk.'

Nasrallahs toespraak werd voor duizenden aanhangers op een groot scherm in Nabatea geprojecteerd. Aanleiding was de vijftiende verjaardag van het Israëlische vertrek uit Zuid-Libanon in 2000.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.