Is Abbas voor Paus Franciscus een 'vredesengel'?

Friday, May 22, 2015 |  Tommy Müller
Een uitspraak van paus Franciscus heeft in de Joodse wereld voor opwinding gezorgd. Hij zou de Palestijnse president in een privé-audientie een 'vredesengel' hebben genoemd. Vooral in Israël zorgde de uitspraak voor verontwaardiging.

De 80-jarige ontkenner van de Holocaust, Abbas, schrikt er niet voor terug om Palestijnse zelfmoordenaars, die Joden hebben vermoord, te prijzen als 'helden' en 'martelaren' en straten en pleinen naar hen te noemen.

De Paus had in aanwezigheid van Abbas op het Sint Pietersplein Maria Alfonsina Danil Ghattas (1843-1929) en Mariam Baouardy (1846-1878) heilig verklaard. Danil Ghattas stichtte de tot op heden in Jeruzalem populaire Orde van de Rozenkranszusters. Baouardy woonde en werkte in het Galilese dorp Ibilin. Volgens het Vaticaan zijn het 'religieuze Palestijnse vrouwen'.

Voor de heiligverklaring was er een 20 minuten durende ontmoeting tussen Franciscus en Abbas, die volgens de officiële informatie 'zeer hartelijk' verlopen was. Hierbij zou de paus aan de Palestijnse president een medaille met een vredesengel hebben overhandigd. Volgens Italiaanse persbureaus zei Franciscus: 'Ik dacht aan u omdat u een vredesengel bent'. Die woorden deden wereldwijd de ronde in de sociale netwerken.

Sommige persbureaus meldden, dat de Paus verkeerd was geciteerd. Hij had gezegd dat Abbas een engel van de vrede zou kunnen zijn.
De woordvoerder van de Heilige Stoel, Federico Lombardi, vermeed een ondubbelzinnige verduidelijking: Hij had de exacte formulering niet gehoord, verklaarde hij op de vraag van de journalisten.

De Paus en de Palestijnse leider hebben een overeenkomst gesloten over de status van de katholieke kerk. Daarin wordt voor de eerste keer de 'Staat Palestina' genoemd. Al in 2012 had het Vaticaan over 'Palestina' gesproken als een Staat. Nu duikt deze Staat voor het eerst op in een officieel document - voor de Palestijnen een groot diplomatiek succes.

Israël bekritiseerde het optreden van de Fatachleider in Rome. 'Het is betreurenswaardig dat Machmoud Abbas internationale fora gebruikt voor aanvallen op Israël en niet terugkeert naar de onderhandelingen', zei Emmanuel Nahesson, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er klonk ook felle kritiek uit de VS. Morton A. Klein, de in Duitsland geboren voorzitter van de Zionistische Organisatie van Amerika, klaagde volgens de Washington Post over de 'verzoeningspolitiek tegenover radicale moslims'. Het Vaticaan gaf daarmee een teken van 'de historische katholieke vijandschap tegen Joden'. Andere Joodse vertegenwoordigers riepen op tot bezonnenheid.
Meer dan 130 landen hebben 'Palestina' al erkend, en met het Vaticaan is er nu zelfs een bij gekomen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.