Netanyahu blokkeert weren Palestijnen uit autobussen

vrijdag 22 mei 2015 |  Tommy Müller
Vormen Palestijnen in bussen die hoofdzakelijk door Joodse pioniers worden gebruikt, een veiligheidsrisico? De oude en nieuwe minister van Defensie, Moshe Ya’alon, is hiervan overtuigd en kondigde daarom een proef aan: Drie maanden lang zouden Palestijnen op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever uit Joodse bussen geweerd moeten worden.

Toen deze plannen bekend werden gemaakt, leidden zij zowel binnen als buiten het Heilige Land tot een kreet van verontwaardiging. Premier Netanyahu trok daarom meteen aan de noodrem en stopte het plan.

Veel Palestijnen wonen in Judea en Samaria, de gebieden onder de Palestijnse Autoriteit. Zij werken echter in Israël, en op de heenweg moeten zij langs verschillende controlepunten. De Palestijnen komen daar meestal met bussen, waarin ook Joodse pioniers reizen. Die zijn steeds vaker bang om tijdens de reis slachtoffer van terreuraanslagen te worden. De afgelopen maanden waren er verschillende keren aanslagen op bussen, variërend van stenengooien tot aanvallen met messen, en een mislukte bomaanslag.

Minister Ya’alon van Defensie wilde dit probleem nu oplossen door alle Palestijnen in de zogenaamde 'bezette gebieden' te verbieden nog met Israëlische bussen te reizen. Zij zouden daardoor gedwongen zijn over te stappen naar uitsluitend Palestijnse bussen. Daardoor zouden zij langer onderweg zijn, en velen zouden verschillende keren moeten overstappen, of gaan liften.

Ya’alons plan veroorzaakte meteen de nodige deining – uitgerekend toen de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini in Jeruzalem werd verwacht voor gesprekken over het aanstaande vredesproces. De afwijzing klonk in het gehele politieke spectrum.
President Reuven Rivlin noemde de geplande scheiding onvoorstelbaar.
De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar verklaarde dat het plan het beeld van Israël in het buitenland zou beschadigen.
Oppositieleider Isa'ac Herzog geselde het initiatief als 'vernedering' en vreesde dat de verbanning wereldwijd de haat tegen Israël zal doen opvlammen.
Zehava Galon van de linkse partij Meretz onderstreepte dat een etnische scheiding in een democratische Staat onacceptabel is: 'Zo ziet apartheid eruit.'

Met zijn veto – slechts enkele uren nadat de het ministerie van Defensie het plan publiceerde – heeft Netanyahu echter de toorn van vele Joodse Israëli's over zich afgeroepen. Zij klagen dat de Staat hen niet voldoende beschermt tegen gewelddadige Palestijnse fanatici. Gershon Mesika van Shomron Regional Council herinnerde aan de jongste terreuraanvallen. 'Wanneer de volgende aanslag in Tel Aviv plaatsvindt, zullen we aan deze dag denken waarop, dank zij links, een uiterst belangrijke beslissing voor de veiligheid van de burgers van Israël weer werd teruggedraaid.' Zuur reageerde ook de plaatsvervangende minister van Defensie Eli Ben-Dahan. Hij sprak van 1500 Joden die de afgelopen jaren moesten sterven 'alleen omdat er mensen zijn die ernaar verlangen Joden om het leven te brengen.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.