Israel sluit wapencontracten met VS en India

Friday, May 22, 2015 |  NAI
Israël staat op het punt twee uitgebreide wapendeals af te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de verkoop van wapens ter waarde van 1,9 miljard dollar aan Israël goedgekeurd. Alleen het Congres moet de verkoop nog goedkeuren.

Tot de bewapening behoort ook bunkerbustermunitie. Het tijdstip van de deal doet vermoeden dat de Amerikanen Israëls vrees met betrekking tot de nucleaire overeenkomst met Iran willen verzachten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag echter duidelijk, dat de handel met Washington los staat van de onderhandelingen met Iran. 'De deal bewijst eens te meer hoe nauw en sterk de betrekkingen tussen de VS en Israël zijn,' aldus een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het te leveren wapenpakket omvat onder meer 3000 Hellfire-raketten voor de helikopters van de Israëlische luchtmacht. Tijdens de operatie Sterke Rots (de Gaza-oorlog) hadden de VS vanwege hun afkeuring van deze oorlog de levering van de raketten voorlopig aangehouden.
Verder zal het pakket precisiewapens, zoals GPS- en lasergeleide bommen en raketten, bevatten.

'De Verenigde Staten hebben zich verplicht tot de veiligheid van Israël,' heette het in een verklaring van het Pentagon. 'Het is in het nationale belang van de VS, Israël bij te staan in het ontwikkelen en in stand houden van zijn mogelijkheden voor een sterke en inzetbare zelfverdediging. Israël, dat dit soort munitie reeds ter beschikking heeft, zal geen problemen hebben de extra munitie in zijn gewapende strijdmacht op te nemen. De voorgestelde wapenverkoop zal niet leiden tot een fundamentele verandering van het militaire evenwicht in de regio.'

Een tweede wapendeal is aangekondigd, tussen Israël en India. Volgens de Indiase krant Times of India staan beide landen kort voor de ondertekening van de contracten. In dit geval is het Israël dat India wapens levert. Volgens de krant zal India de komende 15 jaar van Israël raketten voor de middellange afstand krijgen ter waarde van 10 miljoen dollar.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.