Netanyahu bereid tot oprichting van Palestijnse staat

Thursday, May 21, 2015 |  Israel Today staf
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag duidelijk verklaard, dat hij de oprichting van een Palestijnse Arabische staat steunt, als deze het resultaat is van een bilaterale overeenkomst om het huidige conflict te beëindigen.

'Ik sta niet achter een eenstaatoplossing - Ik geloof totaal niet dat dit een oplossing is,' zei de Israëlische leider. 'Ik steun de visie van twee staten voor twee volken - een gedemilitariseerde Palestijnse staat die de Joodse staat erkent.'

De premier maakte de opmerkingen kort voor de ontmoeting met de bezoekende buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini (foto). Netanyahu zei dat hij 'er naar uitkijkt om met haar te bespreken op welke manier we die visie op een praktische, veilige en verantwoorde manier bevorderen.'

Naar aanleiding van de recente Israëlische landelijke verkiezingen lieten Europese en Amerikaanse leiders luid hun bezorgdheid horen over Netanyahu's campagne-retoriek, die stelde dat de Israëlische leider het toestaan ​​van de oprichting van een Palestijnse staat weinig gerechtvaardigd vond.

Op donderdag had de Israëlische president Reuven Rivlin ook een ontmoeting met Mogherini en hij wees erop dat 'de hele wereld heeft gehoord' dat Netanyahu zich verplichtte tot de tweestatenoplossing, en stelde dat er geen twijfel meer behoort te zijn aan Israëls streven naar vrede.

De officiële richtlijnen voor Netanyahu's nieuwe regering roepen in feite op tot voortzetting van de inspanningen voor vrede met de Palestijnen en al Israëls buren, en tevens tot het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.

Het gevaar bestaat dat de Westerse mogendheden nu, alweer, zullen proberen het vredesproces op te jagen, en daarbij de voortdurende Palestijnse onverzoenlijkheid en schendingen te negeren, wat óf tot het weer afbreken van de besprekingen zal leiden, óf – wat verontrustender is – een allesomvattende overeenkomst die de toekomst van Israël in gevaar brengt

Franse media meldden inderdaad deze week, dat Parijs al snel een nieuw voorstel zal indienen voor het vredesproces met een deadline van 18 maanden, waarna Frankrijk dreigde eenzijdig een 'Staat Palestina' te erkennen, indien er geen overeenstemming is bereikt.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.