Livni: Netanyahu hield verkiezing voor controle over media

Wednesday, May 20, 2015 |  NAI

De vroegere minister van Justitie, Tzipi Livni, heeft premier Benjamin Netanyahu verweten, dat hij de nieuwe verkiezingen liet houden om de democratie in het land te verzwakken en het medialandschap onder controle te krijgen.

De verkiezingen vonden volgens Livni vooral plaats vanwege een wetsontwerp tegen de gratis en aan Netanyahu’s kant staande krant Yisrael Hayom, die de bijnaam 'Bibiton' kreeg (Bibi is Netanyahu's bijnaam, Iton is het Hebreeuwse woord voor krant).

Livni, lid van de partij Zionistische Unie, stelde in de ochtenduitzending van dinsdagochtend van de Legerradio, dat Netanyahu’s Likoedpartij in de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen slechts twee belangrijke eisen had voor de toekomstige regeringspartijen: 'Het enige dat Likoed voor een coalitieafspraak belangrijk achtte, was de media te beheersen en het Hooggerechtshof te verzwakken.'

'De enige middelen om een dictatuur te voorkomen zijn het Hooggerechtshof en de media, daar beide oog houden op de democratie en deze bewaken,' zette Livni uiteen. 'Zodra Netanyahu de media onder controle heeft, kan hij bepalen wat de Israëliërs vinden. Dat is de methode van leiders die langzaam de democratie in hun land ondermijnen.'

Livni’s uitspraken zijn in zoverre verbazingwekkend, dat veel van de Israëlische media Netanyahu verschillende malen hebben aangevallen en haar af en toe zelfs een vooroordeel tegen Netanyahu werd verweten. Desondanks heeft Netanyahu onlangs besloten, de strenge juridische hindernissen tegen het links-georiënteerde Channel 10 te handhaven. De huidige juridische regeling, die Netanyahu als minister van Financiën invoerde, bepaalt dat de zender de komende twee tot drie jaar ten minste 16,8 miljoen shekel (3,8 miljoen euro) moet opbrengen om zijn licentie te verlengen.

Hooggerechtshof
De pasbenoemde minister van Justitie Ayelet Shaked (Het Joodse Huis) heeft al aangekondigd, de macht van het Hooggerechtshof te willen beperken. Naar haar mening heeft het Hooggerechtshof momenteel te veel macht, die het haar mogelijk maakt wetten in te trekken die door de Knesset reeds zijn geratificeerd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.