Nieuwe regering-Netanyahu wil vrede met Arabieren

Tuesday, May 19, 2015 |  Israel Today staf
De officiële richtlijnen van de nieuwe regering-Netanyahu, zoals vorige week voorgelegd aan de Knesset, benadrukken een verlangen naar vrede met de Palestijnen en andere Arabische buren, en tevens het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.

'Het Joodse volk heeft het onbetwistbare recht op een soevereine staat in het Land van Israël, zijn nationale en historische thuisland,' staat in het document. 'De regering zal het diplomatieke proces bevorderen en streven naar het bereiken van een vredesovereenkomst met de Palestijnen en al onze buren, en tevens de veiligheid, historische en nationale belangen van Israël verdedigen.'

Netanyahu beloofde, dat elke overeenkomst die tijdens zijn regeerperiode wordt bereikt, aan de gehele Knesset ter goedkeuring zal worden voorgelegd voor de ondertekening.

Eind vorige week benoemde Netanyahu de Likoed-veteraan Silvan Shalom tot leider van de besprekingen met de Palestijnen, en herhaalde zijn hoop op hernieuwing van de vredesonderhandelingen in de zeer nabije toekomst.

Ondertussen citeerde Israel Radio functionarissen van de Palestijnse Autoriteit, die zeiden dat ze al hadden vastgesteld dat Netanyahu zelf niet geïnteresseerd is in vrede, en dat ze daarom niet eens de moeite nemen om Silvan Shalom te ontmoeten.

De Palestijnse leiders blijven een aantal voorwaarden stellen, waaraan moet worden voldaan voordat ze zelfs maar naar de onderhandelingstafel terugkeren.

De Palestijnen zijn ook verstoord door Netanyahu's verklaring over Jeruzalemdag, eerder deze week, dat de oude stad nooit meer zal worden verdeeld. De Palestijnse Autoriteit benadrukt dat het nooit een vredesakkoord zal ondertekenen, dat geen controle over de oostelijke helft van Jeruzalem omvat.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.