Zal minister Silvan Shalom vrede brengen?

Tuesday, May 19, 2015 |  Aviel Schneider
De nieuwe Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom (Likoed) zal de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de onderhandelingen met de Palestijnen en tevens voor de strategische dialoog met de VS. Daarmee vervangt Shalom de vorige minister van Justitie, Tzipi Livni, die in de afgelopen twee jaar geen doorbraak in de onderhandelingen met de Palestijnen heeft bereikt.

Israëls nieuwe en smalle rechts-religieuze regering is principieel tegen een tweestatenoplossing, zodat er geen verandering te verwachten is.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakte in de Palestijnse media duidelijk, dat hij alleen met Israël zal onderhandelen als Israël zich houdt aan een aantal voorwaarden die Abbas ziet als voorwaarde voor de hervatting van de besprekingen. Deze voorwaarden omvatten onder meer de terugkeer naar de grenzen van 1967 en de stopzetting van alle bouwprojecten buiten de Groene Lijn, inclusief Oost-Jeruzalem.

Indien er een onderhandelingsproces zou beginnen, moeten de toekomstige grenzen binnen een periode van twee jaar worden vastgesteld. Israël zal echter nooit kunnen instemmen met de eis van Abbas, om terug te keren naar de grenzen van 1967.

'Ik denk niet dat er in het komende jaar een akkoord tussen Israël en de Palestijnen mogelijk is,' zei de Amerikaanse president Barack Obama in een televisie-interview met de Arabische zender Al-Arabiya. 'Israël heeft zijn legitieme zorgen over de veiligheid, daar is geen twijfel over mogelijk.' Maar hij maakte ook duidelijk dat hij naar een tweestatenoplossing streeft.

Daarnaast maakte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, duidelijk dat de status quo tussen Israël en de Palestijnen geen optie is. 'De EU houdt vast aan een actieve taak in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen', vertelde ze aan de ministers van Buitenlandse Zaken van een aantal EU-lidstaten, voordat ze morgen naar Israël reist.
Daarop lieten Israëlische functionarissen bekend maken, dat zij de EU met dergelijke verklaringen niet zullen toelaten tot de onderhandelingen.

Uit de Israëlische en Palestijnse media blijkt, dat er in de huidige situatie tussen beide volken geen effectieve doorbraak mogelijk is. 'Daar is het westen niet tevreden mee en het dringt de volken iets op, dat vanuit Israëlisch en Palestijns perspectief geen zin heeft', zei een hooggeplaatste bron in het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Israel Today.

In het Midden-Oosten speelt religie een belangrijke rol in het politieke conflict, omdat Joden en moslims in hun politieke systeem religie niet hebben gescheiden van de politiek, zoals dat het geval is in de Europese landen. 'Dit aspect wordt niet begrepen door het Westen, of gewoon genegeerd.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.