Jeruzalem sinds 48 jaar weer verenigd

Sunday, May 17, 2015 |  Aviel Schneider
Vandaag (zondag) is het 48 jaar geleden dat Israëls hoofdstad Jeruzalem werd herenigd. Dit gebeurde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen de Arabische landen de jonge Staat Israël, 19 jaar na zijn oprichting, wilden vernietigen.

In de meer dan 3000 jarige geschiedenis was de historische stad Jeruzalem slechts eenmaal een gescheiden stad; dat was in de periode tussen 1948 en 1967, toen de stad onder Jordaans en Israëlisch bestuur stond.

De inwoners van Zion vieren op Yom Yerushalayim – Jeruzalemdag – de hereniging van de stad met de jaarlijkse vlaggenmars en dansen met vlaggen op de straten van Jeruzalem. Een aantal straten in de hoofdstad zijn afgesloten voor de straatfeesten. Bij de Klaagmuur bidden duizenden Joden en danken de Almachtige voor Zijn genade om opnieuw te leven in de herenigde stad.

Aan Palestijnse zijde wordt gedreigd, dat de Palestijnen en de moslims over de hele wereld niet zullen rusten, totdat Jeruzalem weer wordt bevrijd van de Joden en zionisten. De Palestijnse leider Machmoud Abbas zei voor de Palestijnse radio, dat Jeruzalem aan de moslims behoort en Joden geen recht hebben op deze stad.
Gisteren (zaterdag) heeft paus Franciscus in het Vaticaan Machmoud Abbas ontvangen en gezegd dat de Palestijnse president Abbas een 'vredesengel' zou kunnen worden. Een vredesengel, die in de afgelopen jaren weigerde met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nieuwe onderhandelingen te beginnen.

Alle Israëlische politici, van rechts tot links, zijn het erover eens dat Jeruzalem voor immer en altijd de verenigde hoofdstad van Israël moet blijven. Geen enkele Israëlische regering zal ooit in staat zijn afstand te doen van de Tempelberg en de Westelijke Muur.

Daarmee heeft de internationale gemeenschap een fundamenteel probleem, omdat een tweestatenoplossing niet zinvol is, omdat Jeruzalem naar de mening van de Israëli's niet op de onderhandelingstafel thuishoort. Aan de andere kant willen de Palestijnen Oost-Jeruzalem niet opgeven, waardoor de onderhandelingen vanuit Israëlisch én Palestijns perspectief tevoren gedoemd zijn te mislukken.


Jeruzalemdag 2015

De paus is bereid Jeruzalem aan de moslims te geven, in de hoop dat hij Rome nog wat langer mag houden.

Toelichting:
De Paus heeft kort geleden in een verdrag Palestina als Staat erkend.

Italië heeft een van de grootste moslimbevolkingen van Europa. De militante groep ISIS, die sterk in opkomst is in de voormalige Italiaanse kolonie Libië, heeft dit voorjaar gedreigd Rome te veroveren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.