In het Midden-Oosten gelooft niemand Iran

Friday, May 15, 2015 |  Aviel Schneider
Iran heeft naar verluidt getracht met vervalste papieren en documenten in Tsjechië nieuwe technologieën voor uraniumverrijking te kopen. Zoals de Israëlische radio meldde, is de Tsjechische regering in Praag erin geslaagd, dit tijdig te verijdelen.

Reuters meldt dat volgens VN-experts en Europese bronnen het Iraanse plan reeds in januari was mislukt. Volgens de bronnen zou dit bewijzen dat Iran zich niet aan de overeenkomsten zal houden, zeker niet met betrekking tot uraniumverrijking, waartoe het Perzische land zich had verplicht, namelijk het verminderen van het aantal centrifuges. Het gaat om een rapport van inspecteurs die in de loop der jaren in opdracht van de VN-Veiligheidsraad de westerse sancties tegen Iran controleerden.

Daarachter staat een Amerikaanse firma (CKD Howden), van wie de Iraniërs unieke compressoren voor uraniumverrijking ter waarde van $ 69 miljoen wilden aanschaffen. Uit het rapport blijkt dat de Iraniërs de zaken onder valse namen en met vermelding van een ander herkomstland wilden afwikkelen.
Toen de Iraanse delegatie tijdens de nucleaire onderhandelingen met het westen met het mislukte bedrog in Tsjechië werden geconfronteerd, gaf zij geen commentaar.

De afgelopen weken heeft Jeruzalem het Westen verschillende keren opgeroepen geen onnodige risico’s met Iran te nemen. Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu waarschuwde ervoor dat Iran niet echt van plan is zijn nucleaire bewapening te stoppen (zie foto).

Het westen, de VS en de EU, volgen een bijna onbegrijpelijke lijn in de nucleaire onderhandelingen met Iran en willen tegen elke prijs een overeenkomst met de Iraniërs sluiten. Zij denken daarmee het Iraanse atoomgevaar te kunnen neutraliseren, waarin zelfs de Arabische staten rond de Perzische Golf en Saoedi-Arabië de Amerikanen niet geloven.
De meest recente uitspraak van de Golfstaten is duidelijk: Zij vertrouwen er niet op dat de Amerikanen de door Iran in gevaar gebrachte stabiliteit in het Midden-Oosten kunnen garanderen. De Arabische wereld lijkt zo gedesillusioneerd door de lege beloftes van de regering-Obama, dat de stemmen die voor samenwerking met aartsvijand Israël zijn, sterker worden.

Om die reden hebben bijna alle regeringsleiders van de Golfstaten Obama’s uitnodiging afgewezen voor een onderhoud in Camp David over de Iran-deal. Buiten de EU en de regering-Obama in Washington gelooft geen van de Arabische staten in het Midden-Oosten dat Iran werkelijk zijn nucleaire bewapening zal stoppen.

Regionale stabiliteit
Saoedi-Arabië en Israël worden in elkaars armen gedreven door wat zij beiden als een bedreiging van de regionale stabiliteit beschouwen.


Iran?


Nee, Obama.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.