'Zigeunerkoning' Dorin Cioba bezocht Israël

Thursday, May 14, 2015 |  Yossi Aloni
'Er is een bijzondere relatie tussen zigeuners en Joden - twee volken die vervolging hebben meegemaakt. Voor mij zijn de Joden een rolmodel,' zei de uit Roemenië afkomstige koning van de Roma, die Israël bezocht naar aanleiding van een fototentoonstelling over het leven van de Roma.

'Om een kippa [keppeltje] op te zetten naast de Westelijke Muur en er een briefje in te schuiven is een van mijn jeugddromen. En het is een droom die uitkomt,' zei Dorin Cioba, de zelfbenoemde 'Koning van de Roma' vorige week, voorafgaand aan zijn eerste bezoek aan het Heilige Land.

De Roma, of het Roma-volk, zijn bij buitenstaanders beter bekend als 'zigeuners'.
'Er is een bijzondere relatie tussen zigeuners en Joden - twee volken die vervolging hebben meegemaakt. Ik ben opgegroeid met het Oude en het Nieuwe Testament en ik ben een man van geloof. Voor mij zijn de Joden een rolmodel,' vervolgde Cioba.

Cioba, die in Sibiu woont, in de Roemeense regio Transsylvanië, is de leider van de ongeveer drie miljoen Roma die verspreid zijn over heel Europa, maar met een sterke concentratie in Roemenië. De 'koning' kwam in Israël om deel te nemen aan de opening van een nieuwe tentoonstelling van de Israëlische fotograaf Roni Ben-Ari, die het afgelopen jaar besteedde aan het fotograferen van de Roma manier van leven in Oost-Europa. De tentoonstelling is op dit moment geopend in het Museum van de Israëlische kunst in Ramat Gan.

Ondanks zijn belangrijke positie, zoals die bleek uit het kleine entourage dat hem vergezelde, werd Cioba kort vastgehouden door immigratie-ambtenaren op de luchthaven Ben Goerion, maar hij mocht zijn weg vervolgen na tussenkomst van Ben-Ari.

Terwijl hij in het land was, bezocht Cioba de Oude Stad van Jeruzalem en de vele christelijke heilige plaatsen daar. Cioba en zijn mannen waren naar verluidt tot tranen toe bewogen tijdens het bidden bij de Westelijke Muur. 'Ik adem voortdurend de lucht van Jeruzalem in en ik voel het allemaal. Ik adem de geschiedenis in. Het is zo spannend voor mij,' zei hij.

De Roma delegatie en hun leider brachten ook een plechtig bezoek aan het Yad Vashem Holocaust Museum. Naast de Joden werden niet minder dan 1,5 miljoen zigeuners uitgeroeid in de nazi-Holocaust.

Hoewel hij door velen wordt vereerd als een 'koning' en vaak wordt gezien met een gouden kroon, woont Cioba niet in een paleis, maar hij is relatief welvarend vergeleken met de armoede die de Roma-bevolking in Oost-Europa zo sterk kenmerkt.

De Roma, die bekend zijn als zigeuners, waren traditioneel nomaden, maar in de recente decennia zijn ze zich meer op vaste plaatsen gaan vestigen. Cioba's vader, Florin Cioba, speelde hierbij een grote rol doordat hij er bij de Roma op aandrong om te stoppen met zwerven en bedelen en meer belang te hechten aan onderwijs.

De Roma-gemeenschap blijft vasthouden aan de hoop op uiteindelijke onafhankelijkheid, en ziet Israël als een rolmodel van een volk dat in ballingschap leefde, waarna het zich weer herenigde en uitgroeide tot een natie.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.