Feestelijkheden t.g.v. 50 jaar Duits-Israëlische betrekkingen

Wednesday, May 13, 2015 |  IT Redactie
De Israëlische president Reuven Rivlin heeft ter gelegenheid van het jubileum van de betrekkingen tussen Duitsland en Israël een bezoek gebracht aan de Bondsrepubliek.

Hij werd in Berlijn welkom geheten in het Slot Bellevue door president Joachim Gauck. Gauck benadrukte dat hij de voorkeur geeft aan een tweestatenoplossing voor het beëindigen van het Palestijnse conflict. Maar bij de democratie hoort ook dat „landen het niet altijd eens zijn,” vond Gauck, gezien het feit dat de Israëlische president deze oplossingsvariant afwijst. De bondspresident noemde de Duits-Israëlische betrekkingen verschillende keren een „wonder”, dat te danken is aan het vertrouwen van de Israëliërs in de Duitsers.

Tijdens zijn driedaagse reis ontmoette Rivlin ook minister Steinmeier van buitenlandse zaken, en de bondskanselier, Angela Merkel. Rivlin gebruikte zijn staatsbezoek onder meer om te waarschuwen voor het toenemende antisemitisme in Europa. Democratie alleen maakt „niet immuun voor nationalisme en fascisme,” aldus Rivlin.

Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum is ook de Duitse minister van defensie, Ursula von der Leyen, in Israël. Tegenover minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde zij dat Duitsland zich verplicht acht tot de veiligheid van Israël.

Een dag voor het jubileum had Israël een contract afgesloten met de Duitse onderneming ThysenKrupp Marine Systems (TKMS) voor de aankoop van vier oorlogsschepen. De prijs van de moderne korvetten bedraagt 430 miljoen euro en wordt voor een derde deel uit Duits staatsgeld meegefinancierd. De schepen moeten in de komende vijf jaar worden opgeleverd en dienen ter beveiliging van de gasvelden voor de Israëlische kust.

Vandaag (woensdag) bezoekt Rivlin ook de Hanzestad Kiel om op de werf van TKMS de 600 miljoen kostende onderzeeër Rahav te bezichtigen. Deze onderzeeër is een van de zes onderzeeërs die TKMS voor Israël bouwt.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.