Doodstraf voor terroristen?

Wednesday, May 13, 2015 |  IT Redactie
Bij de coalitieonderhandelingen werd de oude eis van de doodstraf voor terroristen weer naar voren gebracht.

Twee partijen, waarvan Habayit Hayehoedi (Joods Huis) in de coalitie zit, en Yisrael Beitenoe (Ons Huis Israël), verdedigen de doodstraf al lang, en de laatstgenoemde heeft zelfs al een wetsontwerp ingediend.

In 2011 liet Israël in de ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit meer dan duizend Palestijnen vrij, die tot lange gevangenisstraffen waren veroordeeld. Daaronder waren veel terroristen die voor de dood van ongeveer 200 mensen op zijn minst medeverantwoordelijk waren. Als tegenprestatie kreeg Israël niets anders dan de eer om in 2014 met Machmoed Abbas aan de onderhandelingstafel te mogen zitten.

Geleidelijk aan werden de stemmen steeds luider die dergelijke scenario’s willen voorkomen door de doodstraf toe te passen. Hoewel deze in het Israëlische recht is verankerd, wordt hij door aanklagers nooit geëist. De enige uitzondering was de veroordeling en executie van Adolf Eichmann in 1962.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.