Arabische staatshoofden mijden Obama’s conferentie

dinsdag 12 mei 2015 |  IT Redactie
De regering-Obama stond er een beetje verlaten bij, nadat bijna alle staatshoofden van Golfstaten zijn uitnodiging voor een onderhoud over het Iran-akkoord in Camp David hadden afgewezen.

Washington had gehoopt die bijeenkomst te kunnen gebruiken om Arabische bedenkingen tegen de overeenkomst te sussen. Zij hebben het gevoel dat Iran bij de onderhandelingen precies datgene heeft gekregen wat het wilde, terwijl er geen voorzieningen zijn getroffen die de bouw van een atoombom verhinderen.

Een uitnodiging om naar Camp David te komen, geldt als enigszins prestigieus, en het antwoord van de golfstaten wordt als een subtiele maar spottende terechtwijzing gezien. Alleen de emirs van Koeweit en Qatar komen, terwijl de meeste andere staten, vooral Saoedi-Arabië, afgevaardigden zullen sturen om de Amerikaanse president te ontmoeten.

De mening van de golfstaten is duidelijk: zij vertrouwen niet dat de Amerikanen de door Iran in gevaar gebrachte stabiliteit in het Midden-Oosten kunnen garanderen.

De Arabische wereld is zo gedesillusioneerd door de loze beloftes van de regering-Obama, dat de stemmen voor samenwerking met aartsvijand Israël luider worden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.