Palestijnse voetbalbond wil Israël uit FIFA stoten

Monday, May 11, 2015 |  IT Redactie
Jibril ar-Rajoub, voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, heeft bekend gemaakt dat hij zijn bemoeiingen om Israël uit de internationale voetbalbond FIFA te stoten, verder zal opvoeren. Na een gesprek met de FIFA-voorzitter Sepp Blatter zwoer ar-Rajoub nog eens dat hij zijn inspanningen verder wil vergroten, aldus AFP. Afgelopen weekend was het in Zürich tot een botsing gekomen tussen Blatter, ar-Rajoub en de voorzitter van de Israëlische voetbalbond, Ofer Eini.

Die ontmoeting was tot stand gekomen op verzoek van ar-Rajoub, om te bespreken of Israël bij het volgende FIFA-congres op 28 mei uit de wereldvoetbalbond gestoten moest worden. Volgens de Palestijnen is er op deze ontmoeting geen vooruitgang geboekt. „De Israëlische voetbalbond is niet bereid de Palestijnse voetbalbond als gelijkwaardig te beschouwen en hem dezelfde rechten en plichten toe te kennen,” aldus ar-Rajoub. „Daarmee overtreden zij de regels van de FIFA.” De Palestijnse Autoriteit is sinds 1998 lid van de FIFA, maar acht zich naar eigen zeggen blootgesteld aan door de Israëlische regering opgelegde beperkingen, waaronder vooral de beperkte bewegingsvrijheid van Arabische spelers bij reizen.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de FIFA op 28 mei hoopt ar-Rajoub een driekwart-meerderheid te krijgen voor het uitsluiten van Israël.

Volgens Eini heeft de FIFA reeds verschillende voorstellen gedaan om een stemming over het uitsluiten te voorkomen. „Ik ben na de ontmoeting wat optimistischer gestemd. Maar we bereiden ons er desondanks op voor dat er een stemming komt,” verklaarde Eini. Tegelijk veroordeelde hij de vermenging van politiek en sport als misplaatst. Reeds vorige week sprak Blatter zich op een conferentie in Kaïro duidelijk uit tegen een uitsluiting van Israël.

Blatter kondigde aan naar Israël te zullen reizen om premier Benjamin Netanjahu en de voorzitter van de Palestijnse Autonomie, Machmoud Abbas, te ontmoeten.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.