Messiaanse Ethiopische Joden over de rellen

Friday, May 08, 2015 |  David Lazarus
Nadat de beelden van het in elkaar slaan van een Ethiopische soldaat door twee agenten rondgingen, volgden protesten tegen de dagelijkse vernedering en het racisme dat de Ethiopische bevolkingsgroep dagelijks ondervindt. Messiaanse Ethiopische leiders vroegen om begrip voor de protesten.

Duizenden Ethiopische Joden demonstreerden afgelopen week in Tel Aviv en Jeruzalem om te protesteren tegen racisme en vernedering, die zij volgens hen dagelijks in de Israëlische maatschappij ondervinden. De protesten werden aangewakkerd toen de beelden van een beveiligingscamera lieten zien hoe twee Israëlische politieagenten een Ethiopische IDF-soldaat sloegen.

'Het feit dat de politie een Ethiopische soldaat in elkaar heeft geslagen is zeer pijnlijk voor ons,' zei Shmuel Belay, een jonge leider in de groeiende Ethiopische Messiaanse gemeenschap in Israël. 'We zijn soldaten, wij zijn Israëli's en we moeten gelijk zijn. De politie zou nooit een soldaat op die manier slaan als hij blank was'.

De Israëlische president Reuven Rivlin erkent dat er een probleem is in de Israëlische maatschappij. 'De Ethiopische demonstranten in Jeruzalem en Tel Aviv hebben een open en ruwe wond in het hart van de Israëlische samenleving blootgelegd,' zei hij. 'De pijn komt van een gemeenschap die het uitschreeuwt over een gevoel van discriminatie, racisme en het ontbreken van een antwoord. We hebben gedwaald. We hebben niet genoeg gekeken en geluisterd. Onder de demonstranten in de straten zijn een aantal van onze beste zonen en dochters: excellente studenten, soldaten die in het leger dienden. Wij zijn hen antwoorden verschuldigd.'

Toen de protesten gewelddadiger werden, kwam de politie op volle kracht in actie en herstelde snel de orde met waterkanonnen, traangas en tientallen arrestaties. Velen bekritiseerden de protesten vanwege het geweld en verstoringen van de openbare orde, maar de Messiaanse Ethiopische leiders in Israël vroegen om begrip.

'Ik vraag om gebed voor de huidige situatie bij de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap in het land in het licht van de recente incidenten van racisme en geweld, die dagelijks plaatsvinden in dit Heilige Land,' zei Avishalom Teklehaimanot, een Messiaanse Ethiopische pastor van Haifa, aan Israel Today. 'Ik ben bang dat de kloof en discriminatie van de Ethiopische-Israëlische gemeenschap toeneemt. Als u de mogelijkheid hebt om te helpen en te pleiten voor degenen die aan de ontvangende kant staan, en zich verzetten tegen dit racisme, doe dat alstublieft,' smeekte hij.

Volgens een nieuw onderzoek, dat in de afgelopen dagen is gepubliceerd, zou meer dan een derde (37%) van ouders jonger dan 29 jaar niet toestaan ​​dat hun kinderen naar dezelfde school gaan als Ethiopische kinderen.

'Ik ben geschokt door de resultaten van dit onderzoek naar racisme tegen de Ethiopiërs in Israël. Ik schaam me voor dit land en van de mensen die hier wonen,' klaagde een Messiaanse leider uit Tel Aviv. 'Ik begin te begrijpen dat ze enig geweld moesten gebruiken tijdens de protesten. Het spijt me dat ik moet zeggen dat het Israëlische publiek pas na enig geweld begint aandacht te geven.'

Belay zegt dat zijn volk, de Ethiopiërs, ook meer moeten doen. 'Tijdens de protesten sprak niemand over het feit dat we deel uitmaken van deze natie. Ze praten alleen over racisme en ongelijkheid. Mijn volk moet iedereen laten zien dat we van Israël houden, dat we deel uitmaken van het Joodse volk en dat wij er trots op zijn om hier te zijn', zei hij.

De jonge Ethiopische gelovige vervolgde: 'Messiaanse Ethiopiërs hebben de neiging om bij elkaar te blijven in hun eigen groepen en niet te integreren met de rest van het land. Dat is een probleem dat we moeten corrigeren. Mijn zus en ik organiseerden een dag van de Ethiopische cultuur voor Messiaanse Joden in Jeruzalem. We zongen onze liederen in het Amhaars, toonden Ethiopische kunst, keken naar een film over Ethiopische immigratie en vertelden verhalen over onze terugkeer naar Zion. Dit is iets dat het ministerie van Onderwijs zou moeten doen om onze kinderen te helpen bij de integratie in de Israëlische samenleving.'

Meer dan 135.000 Ethiopische Joden wonen in Israël, ze zijn in twee golven geëmigreerd in 1984 en 1991. Maar ze hebben moeite om te integreren in de Israëlische samenleving; er zijn aanhoudende beschuldigingen van institutionele discriminatie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.