Bedevaart onder beveiliging in Tunesië

Friday, May 08, 2015 |  NPO Spirit, NCRV
Drie dagen lang wordt er gezongen, gebeden en gedanst op het Tunesische eiland Djerba. Daar vindt de jaarlijkse bedevaart naar een van de oudste synagogen ter wereld plaats.

Honderden Joden houden verschillende processies en vieren feest. Wel onder strenge beveiliging, uit angst voor aanslagen door islamisten. In 2002 vond er een zelfmoordaanslag plaats. En twee maanden geleden werden nog 22 mensen gedood na een aanslag op het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis.

De Joodse pelgrims kwamen zelfs uit Israël en Frankrijk om de bedevaart bij te wonen. De meeste pelgrims die naar Djerba gaan zijn overtuigd van de heilige uitstraling van de synagoge. Zo leggen vrouwen op de eerste dag van de bedevaart een hardgekookt ei in de onderaardse gang, waar de fundamenten van de oude synagoge te zien zijn.
Na de processie halen ze het ei weer op. Als de vrouwen het ei zelf opeten, betekent dit dat ze hopen binnenkort zwanger te worden. Als ze het ei meenemen doen ze dat voor hun dochter. Ze hopen dan dat het meisje binnen een jaar getrouwd zal zijn.

Niet alleen de beveiliging geeft aan dat het om een belangrijk evenement gaat. De Tunesische minister van Religieuze Zaken bracht ook een bezoek aan de El-Ghriba synagoge.

Bekijk de video op de website van NPO Spirit of hieronder:

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.