Netanyahu presenteert met moeite zijn coalitie

Thursday, May 07, 2015 |  Israel Today staf, commentaar Aviel Schneider
Premier Benjamin Netanyahu heeft woensdagavond de resultaten van zijn coalitie-onderhandelingen bekend gemaakt, door zijn nieuw gevormde regering aan president Reuven Rivlin voor te stellen, slechts 90 minuten voor de geldende deadline, en slechts steunend op 61 van de 120 zetels van de Knesset.

Netanyahu en zijn Likoedpartij scoorden een indrukwekkende overwinning bij de landelijke verkiezingen, zes weken geleden. En het heeft de huidige leider zes weken gekost om door het gekibbel over ministersbenoemingen en enge politieke belangen te manoeuvreren en voldoende partijen van de lastige Knesset bijeen te brengen om een meerderheidscoalitie te vormen.

Kleinst mogelijke meerderheid
Tenslotte is Netanyahu er in geslaagd om een coalitie bijeen te brengen van slechts 61 van de 120 Knessetzetels, de kleinst mogelijke meerderheid.
De partijen die aan de coalitie deelnemen zijn Bibi's eigen Likoedpartij, de centrumpartij Koelanoe, de rechtse partij Het Joodse Huis, en de twee ultraorthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom.

Het is een uitgesproken rechtse regering op het gebied van de nationale veiligheid en het vredesproces, maar er zijn grote verschillen over de economische en sociale kwesties. Zowel Koelanoe als Het Joodse Huis zijn ongelukkig met de grote betalingen van de regering aan de ultraorthodoxen, van wie de meesten niet in het leger dienen. Maar die betalingen maken deel uit van de coalitieovereenkomsten die Netanyahu heeft gesloten met Shas en Verenigd Torah Jodendom.

Het zal nog blijken of deze problemen uiteindelijk weer tot vervroegde verkiezingen zullen leiden, maar een ding is zeker: de nieuwe coalitie van Netanyahu is veel minder stabiel dan velen hadden gehoopt.
Dat is vooral teleurstellend, gelet op de sterke opkomst van rechts bij de laatste verkiezingen. Omdat rechtse en centrum-rechtse Knessetleden tenminste 67 zetels kregen, verwachtten de kiezers een veel bredere coalitie.

'Israël nog meer geïsoleerd'
De buitenlandse media schrijven negatief over de smalle rechtse regering van Netanyahu, die Israël alleen nog meer isoleert. Anderen schrijven dat Israël met de nieuwe regering nu nog religieuzer is geworden.

De Palestijnen noemen de Israëlische nieuwe regering een 'oorlogsregering' en anderen zien hem als een onstabiele regering. Maar de vierde regering-Netanyahu weerspiegelt wat het volk in de recente verkiezingen heeft gestemd. De meerderheid van de Israëlische bevolking is rechts georiënteerd, en daar zijn de internationale gemeenschap en de buitenlandse media niet tevreden mee.

Yair Lapid, voormalig minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, verklaarde donderdagochtend dat hij de stilte van de kant van de Arbeiderspartij niet kon begrijpen. Herzog weigerde tot dusver officieel bekend te maken dat hij niet deelneemt aan Netanyahu's coalitie. 'Netanyahu verkoopt ons land en de Arbeiderspartij zwijgt,' zei Lapid, die al vroeg bekend maakte dat hij niet zal toetreden tot de coalitie van Netanyahu. 'Netanyahu heeft alleen de partij Verenigd Torah Jodendom 4,5 miljard shekel betaald voor de coalitie-overeenkomst," zei Lapid.

In de Israëlische media klinkt zware kritiek op de overeenkomsten met de orthodoxe partijen, die Netanyahu grote sommen geld zou hebben beloofd voor hun sector. Deze partijen antwoorden dat zij na twee jaar onder de zogenaamde 'criminele regering Lapid' eindelijk weer geld krijgen voor het orthodoxe Jodendom. 'Ook wij behoren tot het volk', zei het orthodoxe Knessetlid Moshe Gafni.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.