Arabische Israëli’s wantrouwen de ‘Verenigde Lijst’

donderdag 7 mei 2015 |  Elizabeth Blade
De herverkiezing van Benjamin Netanyahu is een feit, maar de echte winnaar van de afgelopen verkiezingen is het Arabisch blok met zijn nieuwe ‘Verenigde Arabische Lijst’. De VAL is nu de derde grootste partij in de Knesset, het Israëlische parlement. De VAL stelt zich op als woordvoerder voor de grote Arabische minderheid in Israël en belooft dat een aantal zaken in het land zullen veranderen.

Foto: Ayman Odeh, voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst .

Tijdens een interview met Israel Today zei Massoed Ganaïm, voorzitter van een van de vier partijen die onderdeel uitmaken van de Arabische Lijst: ‘De nieuwe Arabische partij zal de ongelijkheid tussen Arabieren en Joden in Israël doen verdwijnen. Wij zullen racistische wetten blokkeren.’ Hij doelde daarmee op het recente wetsvoorstel dat het Joodse en democratische karakter van de staat Israël duidelijker wil verankeren.

Toch zijn er Israëlische Arabieren die niet onder de indruk zijn van de beloftes van de Arabische volksvertegenwoordigers. Samer Anzawi, een 43-jarige inwoner van Nazaret, erkent dat zijn hele familie heeft gestemd heeft op Koelanoe, een centrumrechtse partij. Koelanoe werd opgericht door Moshe Kachlon, een voormalige minister van Communicatie.

Kachlon belooft dat de kosten van levensonderhoud zullen dalen, en dat spreekt Anzawi en zijn familie het meeste aan. Anzawi: ‘De Arabische partijen hebben mij nog nooit vertegenwoordigd. Zij spreken wel over gelijkheid en over de prijsdaling van levensmiddelen, maar uiteindelijk hebben zij nooit iets concreets bereikt. Zij nemen al decennia lang deel aan het politieke systeem, maar er is door hen nog nooit iets veranderd. De meeste Arabische Kamerleden hebben slechts hun eigen materiële welzijn voor ogen.’

Lees meer over de mening van Israëlische Arabieren en hun sores in het meinummer van het Israel Today Magazine

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.