Wat vieren de Israëli's vanavond met Lag Ba'Omer?

Wednesday, May 06, 2015 |  Israel Today staf
Lag Ba'omer, de 33e van de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren, is een niet-Bijbelse feestdag waarvan de oorsprong door diverse mythen is omhuld.

Het graf van de talmoedgeleerde Shimon Bar Yochai is woensdagavond het centrum van een van de vrolijkste feesten in Israël, Lag Ba'Omer.

Lag Ba'Omer wordt gevierd op de 33e dag van de Omertelling, het aftellen van de periode van 50 dagen tussen Pesach (Pasen) en Shavoe'ot (Pinksteren), zoals opgedragen in de Bijbel (Leviticus 23:15-16, HSV: U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn.

Lag Ba'Omer is zelf een niet-Bijbelse feestdag, waarvan de oorsprong een soort mysterie blijft. Er zijn tal van mythes, zoals het verhaal van rabbi Akiva, een religieus leider uit de eerste eeuw, wiens leerlingen bij duizenden stierven door een mysterieuze plaag die onder even mysterieuze omstandigheden verdween op de 33e dag van de Omertelling.

Een ander verhaal zegt dat Lag Ba'Omer de gedenkdag is van het overlijden van Bar Yochai, de grootste leerling van rabbi Akiva en mogelijk de auteur van de Zohar, het belangrijkste werk van de Kabbala, de Joodse mystiek.

Voor orthodoxe Joden vindt het belangrijkste evenement plaats in de kleine gemeenschap Meron in Galilea, waar het graf van Bar Yochai ligt. Omdat er meestal een groot aantal mensen aan deelneemt (men verwacht er 200.000!), worden meer dan 1000 politie-agenten en verscheidene helikopters ingezet in Meron om bosbranden te voorkomen.

Elders in het hele land komen Israëli's bij elkaar om vreugdevuren te ontsteken als een gezellig familiefeest. Israëlische kinderen beginnen al weken tevoren met het verzamelen van sloophout voor Lag Ba'Omer.

Binnen de Messiaanse gemeenschap bestaat er enige controverse over Lag Ba'Omer. Veel Joodse gelovigen nemen deel aan de feestelijkheden, omdat het een tijd is van gezelligheid met een patriottisch Joods thema. Maar velen voelen dat het verkeerd is deze feestdag te vieren vanwege de anti-Messiaanse kant van het verhaal over de activiteiten van rabbi Akiva in het Heilige Land, bijna 2000 jaar geleden.
Rabbi Akiva was de voornaamste steunpilaar van de Bar Kochba opstand tegen Rome, waarbij hij zo ver ging dat hij verklaarde dat de leider van de opstand, Shimon bar Kochba, de beloofde Messias zou zijn.

Het is duidelijk dat Joodse gelovigen in Yeshua er in die tijd moeite mee hadden, zelfs wanneer zij de opstand wilden steunen. Toen de volgelingen van Yeshua weigerden een andere 'messias' te volgen, zouden rabbi Akiva en de meerderheid van de Joden die deze leider volgden, de Joodse gelovigen in Yeshua als 'verraders' hebben beschouwd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.