Verrassingen in Netanyahu's coalitiebesprekingen

Tuesday, May 05, 2015 |  Aviel Schneider
De tijd om de coalitiebesprekingen af te sluiten raakt snel op voor premier Benjamin Netanyahu. Donderdagochtend moet zijn nieuwe regering – de 34ste – aan president Reuven Rivlin worden voorgesteld. Maar het blijkt moeilijk om deze deadline te halen.

Zoals de situatie er dinsdagmiddag voorstond leek het goed mogelijk dat Netanyahu naast zijn functie als premier ook de post van minister van Buitenlandse Zaken op zich zal nemen. Dit nadat de huidige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (foto) officieel bekend maakte, dat hij met zijn partij Yisrael Beitenoe (Israël Ons Huis; 6 zetels) niet zal toetreden tot de regeringscoalitie.

Jarenlang was Lieberman een van de trouwste bondgenoten van Netanyahu in de Knesset. Maar hij leverde harde kritiek op de premier voor zijn schijnbaar aarzelende aanpak van de Gaza-oorlog vorig jaar.

Na zijn beslissing zei Lieberman: 'Ons dilemma ging over principes, niet over zetels. We hadden geen probleem met de ministerspost, en we kregen inderdaad het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de onderhandelingen. Wat we in de coalitieonderhandelingen hebben ontdekt is dat Netanyahu geen nationale regeringscoalitie vormt maar een duidelijk opportunisme voortzet.' 'Deze coalitie is – op zijn zachtst gezegd – niet naar onze smaak.'
Het bleef mogelijk dat Liebermans stap een last-minute onderhandelingstactiek was om er nog concessies uit te knijpen, maar zelfs als dit zo is, liet dit Netanyahu zeer weinig keuzes over.

Netanyahu heeft nu, met slechts 48 uur tot aan de deadline, alleen een regeerakkoord gesloten met de centristische Koelanoe Partij en de ultra-orthodoxe facties Shas en Verenigd Torah Judaïsme, wat hem een ​​minderheidscoalitie van slechts 53 zetels geeft.
Gehoopt was dat Netanyahu de laatste fase in zou gaan door een overeenkomst te sluiten met Naftali Bennett en zijn pionierspartij Habayit HaYehoedi (Het Joodse Huis, 8 zetels), wat de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid van 61 (van de 120) Knessetzetels zou geven. Maar op dit moment (dinsdagmiddag) heeft Bennett alle contacten met Likoed verbroken, nadat hem de ministerspost van Buitenlandse Zaken was geweigerd.

Het probleem is dat de regering van Netanyahu zelfs met Bennett en zijn acht zetels geacht wordt een te smalle basis te hebben om effectief te regeren, wat bijna zeker tot – alweer – nieuwe verkiezingen zou leiden.

Er gaan geruchten dat Netanyahu met de linkse Arbeiderspartij van Yitzchak Herzog een verbond wil sluiten. Beiden – Netanyahu en Herzog – hebben dit weliswaar ontkend, maar een ding is duidelijk: een smalle rechtse coalitie zal op den duur problemen ondervinden om de komende vier jaar het volk ongestoord te regeren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.