Zero Tolerance tegen haatzaaien

dinsdag 5 mei 2015 |  Zw i Sadan
De internationale gemeenschap streeft naar een snelle oplossing: Israël dwingen om een tweestatenoplossing te accepteren. Maar er komt geen vrede en rust als Israël zich uit de bezette/betwiste gebieden terugtrekt, want de Palestijnen zijn opgevoed met een diepe haat tegen Israël.

De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgen ervoor dat de internationale gemeenschap naar een snelle oplossing zoekt. Er schijnt namelijk overeenstemming te zijn over de eis dat Israël een tweestatenoplossing moet accepteren.

De gedachtegang is: Als Israël zich uit de ‘bezette gebieden’ zal terugtrekken, komt er in plaats van terreur en bloedvergieten, rust en vrede.

De enkeling die nog waarschuwt dat een tweestatenoplossing slechts een schijnvrede oplevert, wordt niet gehoord. Een van die enkelingen is Elihu Richter, emeritus hoogleraar Geneeskunde aan de Hebreeuwse Universiteit en tevens oprichter van het Jerusalem Center for Genocide Prevention (JCGP).

Richter stelt dat het principe land- voor-vrede geen strategische basis vormt voor duurzame vrede. Door steeds de nadruk te leggen op land-voor-vrede, wordt meestal niet gekeken naar de bron van het conflict, namelijk de diepe haat tegen alles waar Israël voor staat, een haat die aanzet tot geweld. Dit vormt een groot gevaar. Richter: ‘Woorden zijn de software, raketten de hardware. De overwinning wordt niet in eerste instantie op het slagveld behaald, maar in school, voor de televisie en op internet. Als Israël niet op het gebied van communicatie en onderwijs de strijd aangaat, zullen we uiteindelijk worden gedwongen om de gewapende strijd aan te gaan.’

Lees het gehele artikel met Richters wijze woorden in het meinummer van het Israël Today Magazine.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.