Rellen bij demonstratie van Ethiopische Israëli's

maandag 4 mei 2015 |  NAI
Enkele duizenden Ethiopische Israëli's hebben zondag in Tel Aviv gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. 'Niet wit, niet zwart, we zijn allemaal mensen!' scandeerden de deelnemers aan het protest, die volgens de media uit heel Israël waren gekomen.

De demonstratie, waarbij één van de belangrijkste straten in Tel Aviv werd geblokkeerd, verliep urenlang vreedzaam. Maar in de avond waren er rellen op het Rabinplein. Volgens de politie gooiden demonstranten stenen en flessen naar de politie in gevechtsuitrusting.

De politie liet herhaaldelijk agenten te paard over het plein rijden en reageerde met het gebruik van pepperspray en schrikgranaten die ze in de menigte gooiden. Een groot aantal agenten raakte lichtgewond. 43 demonstranten werden tijdelijk gearresteerd, 19 van hen worden voorgeleid aan de rechter.

Protest tegen racisme
De aanleiding tot de protesten was een incident in de afgelopen week. De jonge Ethiopiër Damas Pakada, die telefonerend en in zijn IDF-uniform langs een straat stond, werd door een politieagent aangevallen en door deze en een andere man in elkaar geslagen en vervolgens in hechtenis genomen. Het incident werd toevallig gefilmd, en wordt beschouwd als een van de vele aanvallen op de Ethiopische Joden. Het protest was ook gericht tegen racisme, waarmee de Ethiopische gemeenschap volgens eigen opgave veel te kampen heeft op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de samenleving.

Vorige week donderdag werd in Jeruzalem een kleinere demonstratie gehouden, waarbij eveneens botsingen tussen demonstranten en de politie ontstonden.
Premier Benjamin Netanyahu heeft bekend gemaakt, dat hij vandaag een gesprek wil met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.