En wat nu Netanyahu?

Thursday, April 30, 2015 |  Aviel Schneider
Na een indrukwekkende verkiezingsoverwinning staat Benjamin Netanyahu voor een dilemma. Moet hij luisteren naar het volk, dat overwegend op rechtse partijen heeft gestemd, of moet hij de wereldgemeenschap tevreden stellen?

Premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingsrace met vlag en wimpel gewonnen. Nu moet hij een regering vormen. Hij krijgt daar achtentwintig dagen de tijd voor, plus de eenmalige mogelijkheid die periode met veertien dagen te verlengen. Hij moet kiezen tussen een rechtse coalitie en een eenheidsregering. Voor beide valt iets te zeggen.

Op de foto staand v.l.n.r.: Avigdor Lieberman, Naftali Bennett, Moshe Kachlon, Arie Deri; midden: onbekend, Jitzchak Herzog, Aymen Odeh; zittend: Benjamin Netanyahu, Re'oeven Rivlin, Amir Peretz.

Toen president Reuven Rivlin Netanyahu officieel met de taak belastte een regering te vormen, zei hij: ‘Er staan u drie moeilijke taken te wachten. Allereerst moeten de diplomatieke betrekkingen met Washington worden verbeterd, daarna moet de eenheid in het volk weer worden hersteld, en het valt ook onder uw verantwoordelijkheid het vertrouwen in de politiek terug te winnen.’

Volgens Rivlin moet tot elke prijs worden vermeden dat de Israëli’s over twee jaar weer naar de stembus moeten gaan. Hij zei verder: ‘We moeten de wonden de kans geven te genezen, en er alles aan doen om de diepe kloof in de Israëlische samenleving te dichten. We moeten voorbereid zijn op mogelijk zeer zware tijden. Ik bid dat je erin zult slagen, Bibi. Mogen je handen en je geest daartoe gesterkt worden. Jouw succes is ons succes, en jouw prestatie is onze prestatie. God zegene je en je dienst aan dit land!’

Lees het gehele artikel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.