VN-rapport: Hamas misbruikte VN-gebouwen in oorlog

donderdag 30 april 2015 |  NAI; Al-Monitor
Een onderzoek van de Verenigde Naties heeft niet alleen Israël verantwoordelijk gesteld voor de aanvallen op faciliteiten van de Verenigde Naties tijdens de recente oorlog in de Gazastrook, maar ook duidelijk verklaard dat Hamas VN-gebouwen heeft misbruikt als wapenopslagplaatsen.

'Het feit dat onze VN-faciliteiten werden gebruikt als wapenopslagplaatsen en dat vanuit twee VN-faciliteiten zelfs op Israël is geschoten, is onaanvaardbaar', schreef de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in een brief aan de VN-Veiligheidsraad.
Slechts 27 pagina's van het meer dan 200-pagina's tellende rapport zijn vrijgegeven.

Het Israëlische leger wordt beschuldigd van zeven aanvallen op het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), waarbij 44 Palestijnen die er bescherming zochten werden gedood en 227 gewond raakten, terwijl Hamas ervan wordt beschuldigd dat het wapenmagazijnen had in drie UNRWA faciliteiten.

In de buitenlandse media ging de aandacht bijna alleen naar het gedrag van Israël tegenover de VN-faciliteiten, maar niet naar het gedrag van Hamas, die zich verschanste in de gebouwen van de VN, of daar wapens verborg.
'Het recente VN-rapport is een officiële aanklacht tegen UNRWA waard, die in de recente oorlog met Hamas collaboreerde,' zei een hoge functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tot de Israëlische media.

Het VN-rapport bekritiseerde zowel Israël voor de aanvallen als Hamas voor het misbruik van civiele voorzieningen als wapenarsenaal.
In Jeruzalem is men in principe tevreden met het rapport, omdat dit voor het eerst erkent wat Israël al jaren probeert de wereld duidelijk te maken.
'Als we eerlijk en professioneel worden behandeld in de onderzoeken, zijn wij bereid om samen te werken met de organisaties', is het officiële standpunt van Israël. 'Het recente VN-rapport laat duidelijk zien, dat de verschillende VN-faciliteiten in Gaza zijn misbruikt door terroristen en dat Israël daarom geen andere keus had dan daarop te reageren.'

Ban Ki-moon prees Israëls onderzoeken na de oorlog en hoopt dat de Palestijnse regering in Ramallah hetzelfde zal doen.
Het 207 pagina's dikke rapport is het resultaat van de Onderzoeksraad voor Gaza, die werd geleid door de Nederlander generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert, die commandant van de VN-troepen in Congo en militair adviseur van de VN secretaris-generaal is geweest. Toen Cammaert in november 2014 in deze functie werd benoemd besloot Israël met de Onderzoeksraad samen te werken en alle benodigde informatie te verschaffen die aantoonde dat de UNRWA-faciliteiten in Gaza waren veranderd in wapendepots van Hamas en zelfs werden gebruikt om raketten op Israël af te vuren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.