Hamas-stafchef Mohammed Deif in leven en actief

Wednesday, April 29, 2015 |  NAI
Israël heeft bevestigd dat de stafchef van Hamas, Mohammed Deif, de aanvallen op hem heeft overleefd en toezicht houdt op de wederopbouw van de Qassam Brigades, de islamitische militaire vleugel van Hamas.

De IDF had aangenomen, dat Deif tijdens de operatie Sterke Rots (de Gaza-oorlog) ernstig gewond was geraakt door een aanval op zijn huis. Zijn vrouw en twee kinderen werden gedood bij de aanval. Hij was daarop ondergedoken, wat het vermoeden wekte dat hij misschien was overleden aan zijn verwondingen.

Deif heeft daarmee vijf Israëlische bombardementen overleefd, hoewel hij naar verluidt door enkele ervan ernstig gewond is geraakt. Als hoofd van de Qassam Brigades is Deif verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van tal van terreuraanslagen waarbij tientallen, misschien zelfs honderden, Israëli's werden gedood.

Volgens Israëlische bronnen was Deif een sleutelfiguur bij de planning van een grootschalige Hamas-operatie, waarbij de kibboets Kerem Shalom op de grens met Gaza zou worden aangevallen en soldaten en bewoners in gijzeling moesten worden genomen.
De operatie zou enkele maanden voor de operatie Sterke Rots zijn gepland en tot doel hebben gehad de Israëlische troepen te dwingen tot een grondoffensief in de Gazastrook. Hamas had maandenlang explosieven geplaatst en tunnels gegraven om zoveel mogelijk IDF soldaten te treffen.

Het plan werd vervolgens gestopt door de leiding van Hamas, die de operatie annuleerde. Tijdens de gevechten in de zomer van 2014 probeerden de Qassam Brigades – tegen het besluit van de politieke leiding in - meerdere malen de operatie toch uit te voeren, waartoe ze echter niet meer in staat waren toen de getalsmatig sterke Israëlische troepen de Gazastrook binnentrokken.

Volgens de Israëlische media probeert Hamas momenteel zijn mogelijkheden om aan te vallen weer op te bouwen. Dit omvat de aanwerving van nieuwe strijders, de herbouw van de tunnels en het aanvullen van het rakettenarsenaal. Deze inspanningen worden echter bemoeilijkt, doordat Egypte voortdurend de tunnels vernietigt naar het Egyptische Sinaï-schiereiland.

Volgens een Israëlische beoordeling is Hamas verdeeld over zijn strategische richting. Terwijl Khaled Mashal, de politieke leider van Hamas, de band met Egypte en Saoedi-Arabië weer zou willen aanhalen, om de economische en politieke isolatie van Hamas te boven te komen, streven militaire leiders van Hamas zoals Deif naar een sterkere samenwerking met Iran.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.