Joodse tieners promoten Arabisch in Jeruzalem

Tuesday, April 28, 2015 |  Ryan Jones

Volgende week zal een groep van 150 Joodse middelbare scholieren met de sneltram door Jeruzalem reizen en daarbij alleen Arabisch praten. Het is een nobel initiatief, dat door sommige organisatoren en journalisten slecht is gepresenteerd, wat de indruk wekt dat er in de Joodse Staat sprake is van arrogant racisme.

FOTO: Joden en Arabieren reizen samen in de sneltram in Jeruzalem.

Het initiatief is georganiseerd door een beweging genaamd Tag Me'ir, die opgericht is om de haatzaaierij van vooral Joden tegen Arabieren te bestrijden. De afgelopen jaren waren er talloze anti-Arabische graffiti, en recenter haalden een aantal gewelddadige aanvallen door Joden op Arabieren en Druzen de krantenkoppen.

'Wij hebben besloten om Arabisch-sprekenden in Jeruzalem zichtbaar en zelfs trots te maken,' zei organisator Merav Livneh Dill tegen The Times of Israel. 'De bedoeling is om het Arabisch in de publieke ruimte bestaansrecht te bieden en degenen die het willen, maar niet durven spreken, de ruimte te geven.'

Na aankomst bij de eindhalte Herzlberg van de sneltram krijgen de scholieren gezelschap van ambtenaren van het ministerie van Onderwijs voor een ceremonie die zowel in het Hebreeuws als in het Arabisch wordt gehouden.

Hoewel het initiatief op zichzelf positief is en opnieuw laat zien dat Israël in feite géén apartheidsstaat is, loopt het ook het risico dat deze zaak verkeerd wordt geïnterpreteert.

Het is niet zo dat Arabieren in het algemeen bang zijn om in voornamelijk Joodse gebieden hun taal te spreken en dat ze dat daarom nalaten.
Het grote Jeruzalemse winkelcentrum vlakbij mijn woning is regelmatig vol Arabieren die Arabisch spreken, en dat lijkt niemand te deren.

Arabische kinderen die in het Arabisch spelen en praten, zijn ieder weekeinde in ieder openbaar park overal in de stad te vinden, en niemand maakt zich daar druk over.
Afgelopen week nog zat er in de bus naar mijn Joodse woonwijk een man naast mij luid in het Arabisch te telefoneren. Hij was duidelijk niet bang om dat te doen, en ook hier leek geen enkele Jood in de buurt hier bezwaar tegen te hebben.

Initiatieven als bovengenoemd zijn goed, maar moeten niet buiten hun context worden gepresenteerd. De meeste Israëli's hebben toch al geen probleem met Arabieren die in hun bijzijn Arabisch spreken, en de weinige extremisten die daar wel moeite mee hebben, zullen door zo’n demonstratie toch niet worden afgeschrikt.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.