De Joodse bevolking neemt toe

Tuesday, April 28, 2015 |  Aviel Schneider
Elk jaar op Pesach reciteren Joden over de hele wereld de beroemde passage uit de Haggada, de Pesach-liturgie: 'In elke generatie staan zij (onze vijanden) tegen ons op om ons te vernietigen, maar de Heilige, gezegend is Hij, redt ons uit hun handen.'

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek telt Israël 8,3 miljoen inwoners (mei 2015), waarvan 6,3 miljoen Joden. Ondanks de vreselijke moord op 6 miljoen Joden en de slachtoffers van alle oorlogen daarna, is het Joodse volk in de afgelopen 130 jaar gegroeid. Meer dan de helft van alle Joden in de wereld woont nu in het beloofde land.

In de Bijbel werd al voorzegd dat de Joden naar hun thuisland zouden terugkeren. Na de verwoesting van de Tweede Tempel in het jaar 70, spreken de Joden in de diaspora tijdens Pesach het gebed uit dat zij het feest volgend jaar in Jeruzalem mogen vieren: ‘Be shana haba’a beJerusjalajiem.’ Ontelbaar vaak hoorde God dit gebed, totdat uiteindelijk de staat Israël in 1948 werd uitgeroepen.

Tegen alle verwachting in heeft Israël alle oorlogen en interne bedreigingen overleefd. Maar het Joodse volk moet waakzaam blijven. Dit is de reden waarom de Israëlische regering zich fel verzet tegen de recente onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Tot nu toe bieden de gemaakte afspraken geen enkele garantie dat Iran geen nucleaire wapens ontwikkelt. Iran kan nog steeds binnen enkele maanden een atoomwapen maken. In dat geval wordt niet alleen de Joodse staat bedreigd, maar het hele Midden-Oosten.

Er zijn altijd volken geweest die zich ten doel stelden om het Joodse volk uit te roeien, zowel in Israël als in de diaspora. De Egyptische farao’s wilden de Joden al uitroeien, net als de Amalekieten, Babyloniërs, Assyriërs en de Romeinen.

Lees het gehele artikel in het meinummer van het Israel Today Magazine. U kunt zich hier abonneren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.