Kort Nieuws: Jeruzalem, VN, Nepal, Knesset

Tuesday, April 28, 2015 |  NAI
Honderden Israëli's, die in Nepal vastzaten na de grote aardbeving, worden dinsdagmiddag weer in het land verwacht. Een VN-rapport over de Gaza-oorlog lijkt voorbij te gaan aan de gegronde reden voor bombardementen.

Intifada. Sinds begin 2014 zijn er in Jeruzalem 955 aanvallen op leden van de Israëlische Grenspolitie geweest, meldt Walla! Nieuws. Het ging vooral om molotovcocktails die naar agenten werden gegooid. Van de aanvallen had dertig procent plaats tijdens de operatie Sterke Rots, de Gaza-oorlog.

Gaza-oorlog. De onderzoeksraad heeft de Veiligheidsraad van de VN een rapport voorgelegd, waarin Israël wordt beticht van de aanval op zeven scholen van de VN-vluchtelingenorganisatie tijdens de operatie Sterke Rots.
Volgens Israëlische media heeft de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon een brief bij het rapport gevoegd, waarin hij schrijft: 'Het doet me verdriet te zeggen, dat minstens 44 Palestijnen zijn gedood door de Israëlische acties, en meer dan 227 personen gewond raakten in VN-faciliteiten, die als schuilplaatsen werden gebruikt'.
Het feit dat Israël waarschijnlijk goede redenen had om deze VN-faciliteiten te treffen [raketopslagplaatsen!] wordt in het rapport niet vermeld.

Nepal. Honderden Israëli's, die na de aardbevingsramp in Nepal vastzaten, worden dinsdagmiddag op de luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv verwacht. De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zal hen uit Nepal terugvliegen. Er zouden nog elf Israëli's zijn vermist.

Staking. De Arabische sector heeft voor vandaag (dinsdag) opgeroepen tot een algemene staking om te protesteren tegen de vernietiging van illegale huizen door de Israëlische regering.

Hooggerechtshof. De voorzitter van de [linkse] Meretzpartij, Zehava Galon, verwijt premier Benjamin Netanyahu na een gezamenlijke vergadering maandag, dat hij de macht van het Hooggerechtshof wil beperken. Netanyahu maakte bekend dat hij een wetsontwerp wil steunen, dat het de Knesset toestaat wetten aan te nemen, die het Hooggerechtshof als schending van de fundamentele rechten van de menselijke waardigheid en de vrijheid heeft veroordeeld.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.