Israël gedenkt gevallenen en viert hun overwinning

Wednesday, April 22, 2015 |  Israel Today staf; IDF (foto)
Zoals ieder jaar maken de Israëli's woensdag de ongelofelijke overgang mee van diepe rouw naar ingehouden vreugde, wanneer we eerst Yom Hazikaron vieren, de gedenkdag voor gesneuvelde soldaten en terreurslachtoffers, voordat ze ineens overgaan naar Yom Ha'atzma'oet, Onafhankelijkheidsdag.

Dinsdagavond en woensdagochtend brachten sirenes heel Israël tot stilstand om de 23.320 gesneuvelde soldaten en slachtoffers van anti-Israël terrorisme te herdenken. Beide keren gevolgd door nationale en particuliere herdenkingsplechtigheden bij begraafplaatsen en oorlogsmonumenten in het hele land.

Bijna elke Israëli heeft wel een familielid of vriend verloren door oorlog of terrorisme, wat betekent dat voor bijna iedere Israëli deze gedenkdag een zeer plechtig moment is.

Een interessant aspect van de Israëlische Gedenkdag, dat in deze tijd zelfs in veel christelijke landen ontbreekt, is de vrijmoedige verwijzing naar God en het Bijbelse geloof door de leiders van het land. Een voorbeeld: het volgende gebed werd op Facebook geplaatst door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken:

Moge God gedenken de zielen van zijn heldhaftige kinderen: de strijders van het Israëlische leger, die gevallen zijn in de oorlogen van Israël, bij het verdedigen, bij vergeldingsacties, bij veiligheidsacties en bij de vervulling van hun plicht, evenals de zielen van de ondergrondse strijders en brigades die in de nationale strijd hebben gestreden – al diegenen die hun leven hebben opgeofferd voor de heiliging van Gods Naam.

En met de hulp van God, de Heer van Israëls campagnes, bereikten zij de herleving van de natie en de Staat en de verlossing van het land en de stad van God.

Ze waren sneller dan arenden en sterker dan leeuwen toen zij vrijwillig de natie hielpen, en zij doordrenkten ons heilige land met hun zuivere bloed.

De herinnering aan hun zelfopoffering en heldendaden zullen bij ons nooit verdwijnen. Mogen hun zielen in de bundel der levenden zijn gebonden met de zielen van Abraham, Isa'ak en Jakob, en met de zielen van de andere helden en martelaren van Israël, die in de hemel zijn.

Amen.

Woensdagavond bij zonsondergang (wanneer volgens de Joodse traditie de nieuwe dag begint), zal onze rouw plotseling veranderen in vreugde als we uitbundig gaan feestvieren om wat de offers van onze geliefden hebben verkregen - een veilig Joods thuisland na duizenden jaren van ballingschap en vervolging.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.